Cresc amenzile pentru șoferi de la 1 ianuarie 2024. Cât va fi punctul în România
Vești rele pentru șoferii care încalcă regulile în trafic! De la 1 ianuarie 2024 cresc amenzile. Guvernul a stabilit un nou mod de calcul al punctului de amendă. Conform proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare, aloarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut din România.
Cresc amenzile pentru șoferi de la 1 ianuarie 2024
Începând din anul următor, valoarea punctului de amendă va creşte la 165 de lei pentru sancţiunile rutiere, după cum a anunțat Guvernul. De asemenea, clasele de amenzi vor fi diferite. Momentan, valoarea punctului de amendă a fost înghețată la 145 de lei, deși legea preciza clar că acesta reprezintă 10% din salariul minim brut din țară, transmite Antena 3 CNN.
Conform OUG nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, punctul de amendă va reprezenta, anul viitor, doar 5% din salariul minim brut, nu 10%, așa cum este în prezent.
Ce prevede legea
Țara noastră are doar cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.
„Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă, de 100 de puncte de penalizare, va fi de 16.500 de lei, notează zf.ro.
Care sunt clasele de sancţiuni:
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Amenzi și pentru cei care dau flash-uri sau claxonează
Noul Cod Rutier din 2024 aduce clarificări semnificative cu privire la utilizarea flashurilor și a claxoanelor de către șoferi. Este esențial să subliniem că, în mod general, niciunul dintre aceste semnale nu este permis din punct de vedere legal, cu excepția unor situații specifice detaliat reglementate în Codul Rutier.
Atât semnalele luminoase, cât și cele sonore sunt folosite în diverse contexte de către diferiți șoferi. Unii le utilizează pentru a avertiza asupra unui pericol, în timp ce alții le folosesc pentru a-și exprima nemulțumirea față de comportamentul celorlalți participanți la trafic.
Conform prevederilor din Codul Rutier, cuantumul contravențiilor rutiere este stabilit în funcție de clasa abaterilor. Astfel, șoferii pot fi sancționați cu un număr de puncte amendă care poate ajunge până la 20, în timp ce persoanele juridice se pot confrunta cu o amendă de până la 100 de puncte.
Mai exact, clasa I presupune două sau trei puncte-amendă, clasa a II-a reprezintă patru sau cinci puncte-amendă, clasa a III-a implică între șase și opt puncte-amendă, clasa a IV-a variază de la nouă la 20 de puncte-amendă, iar clasa a V-a, cu un interval de 21 la 100 de puncte-amendă, se aplică exclusiv persoanelor juridice.
Citește și: Amenzi pentru românii care conduc trotinete electrice. Poliţia Locală va fi cu ochii în patru