Cremă de zahăr ars. Rețeta pentru începători explicată pas cu pas

de: Matei Oana
17 10. 2022

Crema de zahăr ars este acel desert care are gustul copilăriei. Cu cremă fină de lapte și sos dulce de caramel, crema de zahăr ars este dulcele suprem de care nu te saturi niciodată. Se prepară rapid cu puține ingrediente și cu multă îndemânare. Îndemânarea este necesară în manevrarea zahărului topit fierbinte. Trebuie să aveți multă grijă când lucrați cu zahărul fierbinte, arsura este extrem de dureroasă și lasă cicatrici.

Pentru prepararea cremei de zahăr ars aveți nevoie de o oală emailată sau teflonată, cu mânere detașabile sau rezistente la căldură, care poate fi folosită și în cuptor. Dacă nu aveți o astfel de oală, zahărul se poate topi într-un ibric apoi transferat, cu multă atenție, într-un vas termorezistent.

Ingrediente

  • 1 litru de lapte
  • 8 ouă întregi
  • 200 grame de zahăr tos
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru sosul caramel
    200 grame zahăr

Mod de preparare

1. Se sparg cele 8 ouă într-un bol.
2. Peste ouă se adaugă zahărul ( 200 grame), sarea și zahărul vanilat.
3. Se mixează pentru 2-3 minute până compoziția devine spumoasă.
4. Peste compoziția de ouă se adaugă treptat, laptele rece
5. Într-o cratiță cu pereții înalți se topește zahărul ( 200 grame) pe foc mic.
6. Zahărul se amestecă ușor până devine maro- roșcat. Zahărul se lasă pe foc doar până devine fluid, apoi se ia de pe foc.
7. Se toarnă zahărul fierbinte, cu foarte mare atenție, în vasul termorezistent.
Important: dacă folosiți vase termorezistente de sticlă, încălziți-le în cuptor, înainte de a turna caramelul fierbinte. Temperatura cuptorului la
180 de grade, timp de 15 minute.
8. Vasul pentru copt se învârte și se înclină pentru a tapeta pereții cu caramel
9. Vasul cu caramel se lasă câteva minute la răcit
10. Peste caramel se toarnă compoziția de ouă și lapte.
11. Se pune vasul într-o tavă cu apă rece. Crema de zahăr ars se gătește la bain marie în cuptor.
12. Se dă tava cu apă și cu vasul cu cremă la cuptorul pre încălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute.
13. La fiecare 10 minute, se toarnă o ceașcă cu apă rece, în tavă. Apa din tavă nu trebuie să se încălzească sau să fiarbă.
14. După ce crema de zahăr s-a închegat ( se poate verifica prin mișcarea vasului, dacă face valuri sub crustă se mai lasă la copt), se lasă la răcit apoi
se dă la frigider pentru 4-5 ore.
15. După ce a stat la frigider, crema se desprinde de pe marginile vasului, cu un cuțit cu vârf ascuțit.
16. Se acoperă vasul cu o farfurie adâncă și mai mare, apoi crema se răstoarnă rapid.
17. Crema de zahăr se feliază ușor și se servește cu sosul caramel format.

Crema de zahăr ars se mai servește cu cremă de lămâie, de vanilie sau cu frișcă naturală. Este delicioasă , mai ales, rece de la frigider.

Să vă fie de folos!