Cozonacul Maicii Domnului, preparatul pe care este bine să îl ai în casă de Sfânta Maria Mică. Ce este bine să faci cu el
Cozonacul Maicii Domnului, o veche tradiție care este păstrată chiar și astăzi. Asta se prepară de Sfânta Maria Mică. Nașterea Sfintei Maria este cinstită în fiecare an pe data de 8 septembrie, aceasta fiind prima sărbătoare mare a noului an bisericesc și primul dintre cele patru praznice închinate Maicii Domnului.
Cozonacul Maicii Domnului, o veche tradiție din Sudul României. Ce se face cu acest preparat
Cozonacul Maicii Domnului, o veche tradiție care este păstrată chiar și astăzi, astfel că mulți români fac acest preparat de Sfânta Maria Mică. Nașterea Fecioarei Maria are o importanță deosebită pentru lumea creștină și evenimetul religios este sărbătorit cu mare fast de credincioșii ortodocși.
Cozonacul Maicii Domnului, o veche tradiție care este păstrată chiar și astăzi în Sudul ţării. Astfel în ajunul sărbătorii, persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide și să-l rumenească la cuptor.
Cozonacul Maicii Domnului. Ce se face cu el
După asta, bolnavul trebuie să împlinească un ritual. Trebuie să rupă cozonacul în două bucăţi. O parte o aruncă în curtea casei, iar cealaltă o mănâncă el. „Pentru boală un cozonac, pentru mine vindecare şi sănătate!”, trebuie să spună persoana respectivă.
În credința populară, praznicul Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă, deorece în această zi se sfârşeşte vara, iar toamna îşi anunţă prezenţa.
De acum începe răcirea vremii
Rândunelele pleacă spre ţări mai calde, iar şerpii şi gândacii se ascund în pământ, speriaţi de schimbarea vremii, care începe să se răcească. Nașterea Fecioarei Maria are o importanță mare pentru lumea creștină și evenimetul religios este sărbătorit cu mare fast de toți românii.
De sute şi sute de ani, în jurul sărbătorii de Sfânta Maria Mică s-au împletit o mulțime de tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generaţie în generaţie.
Ce se sărbătorește pe 9 septembrie
Potrivit tradiției populare intervalul 7-9 septembrie este cunoscut sub denumirea de „zilele sacre” sau „cercurile Sfintei Mării”. De aceea, femeile care vor să nască uşor este bine să se roage Fecioarei Maria şi Drepţilor părinţi Ioachim şi Ana, sărbătoriți în ziua de 9 septembrie, pentru „dezlegare uşoară a pântecului”.
La fiecare praznic, pe lângă cozonacul Maicii Domnului, ”zilele sacre” trebuie cinstite prin rugăciune, însoţite de fapte bune. În această zi se împart ofrande săracilor.
Pomana dată aduce noroc în casă, sănătate
Se dau de pomană struguri, nuci şi pâine preparată în casă. De asemenea, gospodarii împlinesc această tradiţie pentru ca în familiile lor să se regăsească sporul până la recolta viitoare, iar membrii familiei să fie sănătoşi, potrivit ortodoxia.me.
În dimineaţa de 8 septembrie, se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului, iar membrii familiei o roagă pe ocrotitoarea tututor credincioșilor să le dea sănătate şi să le binecuvânteze căminul cu sănătate și cu roadele recoltei adunate în anul respectiv.
Ce se duce la biserică de Sfânta Maria Mică
De asemenea, în ziua praznicului, creştinii păstrează tradiția de a aduce la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări.
După slujba de sfinţire făcută de preoți, credincioșii împart aceste ofrande binecuvântate copiilor şi săracilor, rugând-o astfel pe Maica Domnului să aducă în familia lor sporul, armonia şi sănătatea.