Cozonacii periculoși din supermarketuri. Detaliul de pe etichetă la care trebuie să fim atenți
Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut un anunț important, care-i vizează pe toți consumatorii români. Aceștia sunt atenționați, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, cu privire la alimentele pe care vor să le procure, pentru masa festivă de Crăciun. Ce ar conține, de fapt, cozonacii comercializați în supermarketuri.
Tot mai mulți români cumpără, nu prepară cozonacii
Am trecut de jumătatea lunii decembrie, ceea ce înseamnă că românii au început listele de cumpărături pentru masa de Crăciun. Binențeles, cozonacul, fie el cu nucă, ciocolată, rahat sau alune, nu poate lipsi de la prânzul și cina de sărbători.
În ultima decadă, tot mai puțini români au ales să prepare cozonaci în propriile gospodării. Majoritatea oamenilor apelează la serviciile localurilor de tip patiserii, ce produc cozonaci pufoși și delicioși gata ambalați și numai buni de servit.
„În preajma sărbătorilor, unele dintre preparatele considerate nelipsite de pe mesele românilor de pretutindeni sunt cozonacii. Dacă în trecut se punea un accent deosebit pe prepararea cozonacului în mod individual, ‘în casă’, astăzi, având în vedere dezvoltarea locaţiilor tip patiserii, consumatorul apelează tot mai mult la serviciile acestora.
Unul dintre motivele pentru care acesta preferă achiziţionarea produsului din comerţ în detrimentul variantei tradiţionale se referă la faptul că reprezintă o variantă facilă, care scuteşte consumatorul de efortul preparării în sine. Cu toate acestea, cumpărătorul poate omite aspecte importante în ceea ce priveşte produsul”, se spune într-un comunicat al ANPC.
Pericolul din cozonacii vânduți la rafturile din supermarketuri
Mihai Culeafă, președintele ANPC, este de părere că românii ar trebui să fie mai precauți atunci când aleg produsele alimentare pentru masa de Crăciun, în special cozonacii. Potrivit specialistului, pe eticheta unor dintre aceste produse de patiserie se constată existența mai multor coloranți artificiali.
„Analizând etichetele mai multor cozonaci din comerţ, se constată existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul şi să îl determine să nu acorde încredere produsului doar pe baza ambalajului sau aspectului.
Printre substanţele regăsite se numără şi tartazina (E102), coloranţii artificiali, precum E122, E123 sau E127, care au efecte dăunătoare şi care ar trebui să alarmeze consumatorul cu privire la produsele care le conţin,”, se menţionează în comunicatul oficial transmis de către cei de la Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor, citat de agenția Agerpres.
Șeful de la ANPC i-a sfătuit pe români să fie atenți, în principal, la eticheta ce apare pe spatele produselor de patiserie, mai ales atunci când aceasta lipsește cu desăvârșire.