Cozonac pufos de casă, rețetă ușoară pentru Paște de la gospodinele autentice

de: Bișinicu Andreea
02 04. 2021

În acest an, catolicii sărbătoresc Învierea Domnului duminică, 4 aprilie, iar ortodocșii vor spune Hristos a Înviat, pentru prima dată, duminică, pe 2 mai. Gospodinele românce te învață cum să pregătești cel mai bun cozonac pufos de casă, o rețetă ușoară pentru Paște.

Rețetă cozonac pufos de casă. Ingrediente

Așadar, sărbătorile pascale ne bat la ușă, iar gospodinele deja au început să-și pregătească meniul pentru masa de Paște. Și ce festin de celebrare este complet fără un cozonac delicios și dulce, preparat ca la mama acasă? Ți-am pregătit o rețetă simplă de cozonac făcut în casă, pufos și gustos. Ai nevoie doar de următoarele ingrediente:

Pentru aluat

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahăr
  • 500ml lapte de 3,5% grăsime
  • 200g grăsime, ulei și unt topit
  • 5 gălbenușuri
  • 1 linguriță rasă de sare
  • arome
  • coajă rasă de lămâie, portocală, esență de rom, vanilie, fiecare după gust

Pentru umplutură

  • 3 albușuri
  • 3 linguri de zahăr
  • 3 albușuri
  • 3 linguri de zahăr

Rețetă cozonac pufos de casă. Mod de preparare

Acum, că am aranjat toate ingredientele, este timpul să ne apucăm de prepararea propriu zisă a cozonacului. Pentru început, făina se cerne într-un castron, pentru ca aluatul să fie mai pufos și să nu apară cocoloașe.

Se va încălzi laptele în care se vor dizolva zahărul și vanilia. Apoi, se prepară maiaua din drojdie, puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie să fie fierbinte. Adaugă o mână de făină și lasă aluatul să crească, la loc cald, timp de 15 minute.

Între timp, se vor amesteca gălbenușurile cu sare, coaja de lamaie și portocala. Acestea se vor pune peste maia și restul de lapte. Acum urmează partea solicitantă a rețetei. Vei amesteca și frămâna cu mâna aluatul, cu puțină grăsime caldă. De ce? Înmoaie mâna în grăsime, pe măsură ce compoziția se leagă, pentru a o frământa cât mai bine, pentru jumătate de oră.

Aluatul se lasă la crescut cel puțin 30 de minute, într-un loc cald, de preferat în bucătărie, lângă cuptorul încins. După ce a crescut, vei luat un cuțit și vei împărți coca în două, pentru doi cozonaci. Întinde cele două părți de aluat ca foi. Acestea se vor acoperi cu cremă și apoi se vor rula.

În final, vom prepara crema pentru umplutură. Se bat albușurile spumă cu zaharul. Mai departe, se încorporează stafidele, nuca măcinată și pudra de cacao, treptat. Rulează cozonacii și pune-i în tăvi. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, apoi se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Se coc în tăvi tapetate cu hârtie de copt unsă cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute.