Cozonac de Crăciun după rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu. E bun de te lingi pe degete!

de: Andreea Vînătoru
19 12. 2021

Crăciunul bate la ușă, iar gospodinele se pregătesc pentru o perioadă încărcată din punct de vedere culinar: ore întregi petrecute în bucătărie pentru a prepara cei mai gustoși cozonaci. Dar cum se face un cozonac perfect? În ziua de astăzi, internetul le oferă gospodinelor foarte multe rețete când vine vorba de cozonaci.

Cozonac de Crăciun după rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

Cozonacul nu lipsește de pe mesele oamenilor de sărbători, fiind unul dintre cele mai populare deserturi făcute în casă. Puține sunt persoanele care reușesc să facă cel mai bun cozonac. Acesta nu este ușor de preparat, necesită timp, îndemânare și forță fizică. Și cele mai pricepute gospodine mai dau greș uneori.

Pentru ca aluatul să fie pufos și gustos, trebuie să urmeze anumiți pași în prepararea lui. De aceea, chef Cătălin Scărlătescu vine în ajutorul tuturor gospodinelor! Celebrul bucătar a dezvăluit rețeta lui specială de cozonac. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară cozonacul recomandat de Cătălin Scărlătescu:

Ingrediente:

  • 1 kg  făină
  • 250 gr zahăr
  • 450gr lapte
  • 5 ouă
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt Belgian
  • 500gr nuca
  • 200gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie

Mod de preparare:

Prima dată se amestecă drojdia cu 100 ml lapte şi trei linguri cu făină. Compoziția obținută se lasă la căldură până ce îşi dublează volumul. Apoi se fierbe laptele împreună cu zahărul și se amestecă până se dizolvă.

Într-un vas înalt punem făina și adăugăm pe rând, amestecând: gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiata.

Se frământă până se obține un aluat omogen, consistent şi elastic. Compoziția se lasă la dospit aproximativ o oră.

Mai apoi se ia o bucată de aluat, se întinde bine, iar apoi se pune peste ea crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat, stafide, și o rulăm. Rulada se taie în două pe lungimea sa și pe cele două părți obținute le ungem cu ou.

Într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină se pun cozonacul și se lasă la dospit aproximativ două ore. Când aluatul a crescut suficient, tava se dă la cuptor pentru 45-60 de minute, la 160 de grade. Poftă bună!