Biserica minte cu nerușinare: adevărul despre cât a costat Catedrala
Catedrala Mântuirii Neamului e un proiect imens care „trage” bani de la Guvern, de la Primăria București, dar și alte instituții publice. Acum aflăm că Biserica a mințit când a spus cât a costat până acum Catedrala.
Sub titlul „Catedrala Mânuirii Neamului”, jurnaliști de la Să fie lumină au analizat documentele care atestă cât a costat, de fapt, acest proiect. Încă nu e gata, așa că așteaptă ca suma finală să fie mult mai mare.
Cum a mințit Biserica? BOR a spus că au fost alocate 110 milioane de euro – 75% sunt bani publici. N-a dat însă mai multe detalii. Asta înseamnă că banii publici reprezintă circa 83 de milioane de euro. Realitatea e însă cu totul alta și e mult mai costisitoare.
Calculele publicației Să fie lumină arată că suma e cu câteva zeci de milioane de euro mai mare.
Suma totală: 121 de milioane de euro. Banii au venit de la Guvern, Primăria București, dar și de la primăriile tuturor sectoarelor din București (fără sectorul 4). Guvern – 82 de milioane de euro. Primăria București – 18 milioane de euro. Primăriile sectoarelor 1, 2 și 5 – peste șase milioane de euro fiecare.
Catedrala, proiectul gigant pe care Biserica îl vrea de câteva decenii
Banii pentru Catedrală au început să vină cu mult înainte ca orice construcție să înceapă. În 1996, au fost alocați primii bani de la stat pentru elaborarea studiilor şi a proiectelor tehnice preliminare: 200 de milioane de lei vechi.
În 1999, în Monitorul Oficial, apare o hotărâre de guvern care stabileşte locul în care va fi ridicată – Piaţa Unirii din Bucureşti. Alți bani: 540 de milioane de lei vechi.
La începutul anilor 2000, concurs de arhitectură – a fost organizat din resurse publice.
În 2001, guvernul condus de Adrian Năstase a alocat opt miliarde de lei vechi din fondul de rezervă bugetară pentru construcţie. Este neclar dacă banii daţi în 2001 au ajuns vreodată la BOR.
În 2002, concursul de arhitectură s-a terminat și Patriarhia Română a intrat în posesia terenului de 25 de mii de metri pătraţi din Piaţa Unirii. A fost primit în administrare de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
În 2003, un teren şi un imobil din Parcul Carol din Bucureşti trec din administrarea CGMB şi RAAPPS în administrarea Patriarhiei – pentru Catedrala Mântuirii Neamului – 52 de mii de metri pătraţi.
În 2004, BOR primeşte o parte din Parcul Carol – 13 mii de metri pătraţi -, iar o altă parte – 38 de mii de metri pătraţi – folosinţă gratuită. Obligaţia era să păstreze destinația de parc public.
În 2007, Lia Olguţa Vasilescu a propus ca jumătate din bugetul necesar construirii Catedralei Mântuirii Neamului să fie acoperit din resurse bugetare. Iniţiativa a fost promulgată fără cuvântul „jumătate”. Astfel, din 2007, fondurile necesare construirii Catedralei Neamului sunt asigurate de Patriarhie, de Guvernul României şi de autorităţile publice locale.
La final de 2018, Catedrala va fi sfințită. Va costa mult, va fi gata, cel mai curând, în 2024.