Coșmarul tuturor românilor. Ce se întâmplă, de fapt, cu banii tăi în cazul în care banca dă faliment

de: Năstase Mirabela
27 04. 2021

Ce se întâmplă cu banii tăi dacă banca dă faliment este o întrebare la care probabil mulți români se gândesc. Cu toate acestea, trebuie să știi ca sunt puține șanse ca una ca asta să se întâmple, iar băncile să falimenteze.

Ce se întâmplă, de fapt, cu banii tăi în cazul în care banca dă faliment

Totuși, trebuie să fii atent atunci când alegi banca în care depui bani. Dacă se întâmplă, totuși, ca banca alesă să falimenteze, trebuie să știi că statul român garantează returnarea depozitelor până la suma de 100.000 de euro.

Cu alte cuvinte, 100.000 de euro/bancă/deponent. Dacă tu ai suma de 230.000 de euro și îi depozitezi în conturile a trei bănci, însemnând câte 100.000 de euro la primele două bănci și alți 30.000 de euro la a treia bancă, banii îți sunt garantați în totalitate.

De precizat este că instituția care se ocupă de acest lucru este Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, însă aceasta nu îți protejează numai banii din depozite, ci, de fapt, orice sumă pe care o ai în produse bancare, de la contul de economii la depozitele cu dobânda negociată.

Însă trebuie să știi că nu toate băncile din țara noastră sunt sub incidența protecției statului român, iar unele dintre ele sunt girate de alte state. Adică, deși astfel de bănci activează în România, statul din care provin acestea o să îți garanteze depozitul tău.

Pe site-ul Băncii Naționale din România găsești lista băncilor existente în România, 32 la număr, dar și site-urile acestora. În plus, dacă te interesează și cursul valutar actualizat, poți vedea cursul principalelor monedelor principale AICI. Cursul valutar este afișat, de asemenea, și pe site-ul BNR.

Ministerul Finanţelor a luat 300 mil. lei de la bănci, la dobânda anuală de 3,86%

La jumătatea lunii aprilie 2021, Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2034 şi a împrumutat de la bănci suma de 300 milioane lei, în linie cu nivelul programat, la dobânda anuală de 3,86%.

De precizat este că la licitaţie au participat şapte dealeri primari. Volumul total al cererii a fost de 708,3 milioane lei, din care ofertele competitive au fost în total 705 milioane lei, iar cele necompetitive 3,3 milioane lei.

De menționat este că rata cuponului a fost de 4,75%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 3,88%.

Din valoarea nominală adjudecată de 300 milioane lei, suma care a fost oferita de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 296,6 milioane lei, iar ofertele necompetitive la suma de 3,3 mil. lei.