Coreea de Sud intervine la granița Rusiei cu Polonia. Va fi cea mai mare vânzare de arme din istoria țării

de: Sabina Anastasia
04 11. 2023

Informația momentului privind războiul ruso-ucrainean. Coreea de Sud caută să consolideze legăturile de securitate cu Europa, o ambiție manifestată la momentul potrivit pentru Polonia, care se învecinează cu Ucraina și care încearcă să intensifice importurile de arme pe fondul tensiunilor cu Rusia.

Polonia se pregătește să se apere împotriva Rusiei

NATO urmează să își mărească forțele armate situate de-a lungul flancului estic, în special în statele baltice, ca urmare a amenințărilor Rusiei. Lituania, Polonia, dar și alți membri NATO ce se situează în vecinătatea Federației Ruse și a Belarusului își pregătesc forțele de apărare să intervină, dacă va fi cazul.

Ministrul Apărării al Lituaniei, Arvydas Anusauskas, a declarat că „postura de descurajare de pe flancul estic”, inclusiv decalajul Suwalki, zona de graniță dintre Lituania și Polonia, va fi consolidată. Statele aflate în vecinătatea Rusiei se află într-o postură vulnerabilă, a transmis NATO.

Coreea de Sud vrea să vândă Poloniei arme

Între timp, acționează Coreea de Sud, care se pare că încearcă să își consolideze legăturile de securitate în Europa. Chiar când Polonia se pregătește să se apere împotriva Federației Ruse, autoritățile de la Seul discută cu instituții bancare pentru a ajuta finanțarea cele mai mari vânzări de arme din istorie.

După atingerea limitelor legale pentru împrumuturi privind importurile și exporturile, Coreea de Sud apelează la instituțiile bancare pentru a ajuta Polonia să cumpere arme de la ea, în valoare de 22 miliarde de dolari. Este cea mai mare vânzare de arme organizată de autoritățile de la Seul.

Citește și: UE ar putea face presiuni asupra Coreei de Sud pentru a trimite arme Ucrainei

Cea mai mare vânzare de arme din istoria țării

„Cinci bănci locale analizează un împrumut sindicalizat, ca măsură de sprijin față de Polonia în ceea ce privește finanțarea achiziționării de sisteme de artilerie cu rachete și avioane de luptă din Coreea de Sud”, a declarat un oficial al guvernului sud-coreean, sub protecția anonimatului, potrivit agenției de presă Reuters.

Informația a fost confirmată și de alte două surse. Acesta este primul indiciu al faptului că autoritățile de la Seul încearcă să elimine obstacolele de finanțare ale Poloniei, în mijlocul războiului ruso-ucrainean.

Citește și: Răsturnare de situație în războiul din Ucraina! Lovitură pentru Putin, Rusia pierde controlul la Marea Neagră

Tranzacție de 22,72 miliarde de dolari

Coreea de Sud vrea să se asigure că cele două state pot să încheie cel mai mare acord cu arme din istoria țării, care se ridică la suma de 30 de trilioane de woni, echivalentul a 22,72 miliarde de dolari. Firme precum Hyundai Rotem și Hanwha Aerospace vor furniza tancuri, obuziere și avioane de luptă.

Trebuie precizat că niciun reprezentant al guvernului sud-coreean nu a dorit să comenteze informațiile publicate de agenția de presă Reuters. Purtătorii de cuvânt ai companiilor sud-coreene Hyundai Rotem și Hanwha Aerospace au refuzat solicitările din partea jurnaliștilor.