Copilul care s-a îmbogățit cu 80 milioane $ datorită unei pietre. Ce secret valoros ascundea ”opritorul de ușă”
Roy Spencer, un băieţel de 12 ani, a găsit în 1938, în Queensland, Australia, o piatră neagră. Tatăl său, miner într-un centru de exploatare minieră a bijuteriilor, nu a realizat că ceea ce părea a fi un simplu cristal negru avea în realitate 1,156 carate. Prețioasa piatră a fost folosită preț de nouă ani pe post de opritor pentru ușă.
Copilul care s-a îmbogățit datorită unei pietre
Într-un sfârșit, cel care și-a dat seama ce comoară se asunde în propria casă a fost Harry Spencer, tatăl copilului, care a aflat că safirele pot fi găsite în toate culorile curcubeului, mai puțin cele roșii, acelea fiind rubine.
Aflând de safirul scos la vânzare, bijutierul armean Harry Kazanjian a călătorit din Los Angeles în Queensland, oferindu-i minerului 18.000 de dolari, aproape 185.ooo de dolari acum. Fiind convins că sub forma brută a pietrei se află ceva mai prețios, după două luni de gânduri, Kazanjian a horătât să taie safirul.
În urma acestei operații a găsit înăuntru modelul unei stele cu șase colțuri, ce poate fi văzut privind safirul cu o singură sursă de lumină deasupra capului. Deși a fost nevoit să sacrifice 423 de carate tăind piatra, valoarea sa de după a ajuns la 1 milion de dolari în anul 1949.
”The Black Star of Queenslad” (n.r. Steaua neagră a Queensland-ului), cum a fost numită comoara, a fost transformată într-un pandantiv încadrat de 35 de diamante. Astăzi, este unul dintre cele mai faimoase din lume, iar valoarea lui actuală atinge 80 de milioane de dolari.
Cântăreața Cher a purtat-o la gât cândva
Steaua Neagră din Queensland, numită după natura și locul său de origine, este un safir negru de 733 carate (146,6 g) și a fost cel mai mare safir stelar de calitate prețioasă din lume până la descoperirea Stelei lui Adam. Safirul Steaua Neagră este o piatră prețioasă în formă ovală.
Centrul stelei este mult mai mare și mai strălucitor decât safirele stelelor normale. Piatra neagră mare este înconjurată de un rând de 35 de diamante albe mai mici în formă de pară.
Piatra prețioasă a fost împrumutată Muzeului Național de Istorie Naturală al Instituției Smithsonian din Washington, D.C., în 1969, iar în 1971 a primit atenție și din partea televiziunilor, când a apărut în jurul gâtului lui Cher. De atunci, în afara unui număr mic de evenimente caritabile, piatra a mai fost văzută rar în lumina reflectoarelor.