Românii sunt alcoolici de mici, ceea ce poate nu e o surpriză
Deja știam că alcoolismul este o problemă gravă în România, însă vârsta la care copiii români încep să consume alcool este mult mai îngrijorătoare.
Vârsta la care copiii români iau primul contact cu alcoolul a scăzut sub pragul de 10 ani. Cel puțin așa indică un raport făcut de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care menționează că vârsta la care copiii români consumă alcool pentru prima dată este cea de nouă ani.
Specialiștii susțin că principalele repercusiuni ale acestui comportament sunt tulburările cognitive, izolarea socială și sexul neprotejat. Raportul arată că unul din cinci băieți s-a îmbătat pentru prima dată înaintea vârstei de 13 ani. În același timp, 84% din băieți și 12% din fetele de 16 ani au consumat cel puțin o dată o băutură cu alcool.
„Alcoolul omoară neuroni în mod direct. Nu există conceptul de consum de alcool sănătos în perioada de dezvoltare a creierului. La adolescenți, apar tulburări de învățare, tulburări de comportament, scăderea potențialului”, a declarat Gabriella Bondoc, medic psihiatru.
Consumul de alcool în rândul tinerilor este un fenomen care are o amploare mai mare în mediul rural. Știm prea bine că în cultura populară există ideea potrivit căreia alcoolul întărește starea de sănătate, iar în mediul rural preconcepția este încă validă.
Autorii raportului precizează că adolescenții români se situează în categoria băutorilor moderați la nivel european, însă datele trebuie interpretate cu precauție, deoarece elevii sunt tentați să dea răspunsuri pe care le consideră dezirabile din punct de vedere social. Asta înseamnă că nivelul consumului de alcool poate fi mai mare decât cel raportat.
De asemenea, ratele consumului de alcool sunt ridicate deoarece acesta este văzut ca o formă de socializare în rândul tinerilor.