Copacul din România care nu se ofilește niciodată. E veșnic verde și are 500 de ani!
România este plină de surprize și se laudă cu o mulțime de locuri frumoase, care merită vizitate. O atracție turistică specială este un copac de la noi din țară, care nu se ofilește niciodată. De 500 de ani, acest pom este mereu verde.
Copacul care stă verde de 500 de ani
În inima Munților Apuseni, pe traseul dintre Baia de Arieș și Câmpeni, se găsește unul dintre cei mai însemnați pomi, cunoscut sub numele de „Fagul Împăratului” sau „Copacul Fermecat”. Această emblemă a naturii atrage atenția trecătorilor pe Drumul Național 75, aflat pe un vârf de deal, în apropierea satului Muncelu.
Cu o existență de peste cinci secole, acest copac venerabil este înconjurat de o aură de mister și poveste, transmițând din generație în generație o legendă care își păstrează farmecul de-a lungul timpului.
Accesul către acest loc plin de istorie se face printr-un drum în pădure, pe o potecă străbătută și astăzi de localnici. În ciuda vârstei sale impresionante, coama acestuia impresionează prin frumusețea sa imperială, justificându-și cu prisosință numele de „Fagul Împăratului”.
Conform spuselor bătrânilor din zonă, acest copac venerabil ar avea peste 500 de ani și prezintă un fenomen rar pentru specia sa: frunzișul se usucă în timpul iernii, însă rămâne pe ramuri până la primăvară, căzând abia atunci când apar frunzele noi.
Legendele locale susțin că aici ar fi avut loc o întâlnire istorică între Avram Iancu, cunoscut și sub numele de „Crăișorul Munților”, și împăratul austriac Franz Josef, pentru a discuta un pact crucial. De-aici și denumirea de „Fag al Împăratului”.
Cu toate acestea, istoria oferă puține dovezi că această întâlnire ar fi avut loc în realitate, Avram Iancu refuzând să se întâlnească cu Împăratul Austro-Ungar în 1852, atunci când acesta a vizitat Țara Moților. Totuși, mulți cred într-o legendă extrem de interesantă.
Cea mai interesantă legendă
În jurul anului 1850, după ce agitația socială generată de Revoluția din 1848 s-a mai domolit, se spune că împăratul de la Viena a călătorit în Valea Arieșului, cu scopul de a calma spiritele printre locuitorii locului și de a avea o întrevedere cu Avram Iancu, liderul mișcării de rezistență a moților.
Pe drumul său spre Câmpeni, povestea circulă că împăratul ar fi oprit la umbra unui falnic copac. În timp ce se odihnea sub umbra densă, a auzit un cântec de fluier venind dinspre cealaltă parte a râului Arieșului.
Curios, împăratul l-a întrebat pe un călător din preajmă: „Cine interpretează atât de frumos la fluier?”. Călătorul i-a dezvăluit că interpretul este Avram Iancu. Auzind acest lucru, împăratul a trimis imediat unul dintre slujitorii săi să-l cheme pe „Craiul Moților” la o întâlnire cu el.
Te-ar putea interesa și: Şoseaua din România care ia locul Transfăgărăşanului. Va fi mai frumoasă chiar şi decât Transalpina, au apărut primele imagini
Când solul împăratului a ajuns la Avram Iancu și i-a explicat motivul pentru care a fost trimis, Iancu i-a răspuns hotărât: „Spune-i stăpânului tău că un nebun și un mincinos nu pot purta o conversație!”.
În altă legendă locală, se povestește că exista un vechi drum care străbătea munții, iar un călugăr obosit și însetat se oprea adesea la un izvor din apropiere pentru a-și lua un moment de odihnă și a-și potoli setea.