12 ian. 2021 | 08:13

Informația momentului, transmisă de medicul Valeriu Gheorghiță. Cine decide ce vaccin va primi fiecare român: Pfizer sau Moderna

Sănătate
Informația momentului, transmisă de medicul Valeriu Gheorghiță. Cine decide ce vaccin va primi fiecare român: Pfizer sau Moderna
Valeriu Gheorghiță, despre cele două vaccinuri primite în România Sursă foto: Inquam Photo/George Călin

Discuțiile pe tema vaccinării anti-Covid-19 sunt multe și complexe, iar oamenii au încă multe nedumeriri cu privire la beneficiile și efectele adverse pe care le pot avea în urma administrării serului miraculos. Timp de aproape un an, întreaga omenire a așteptat apariția unui asemenea vaccin, iar acum, în fața minunii înfăptuite, o serie de rețineri îi împiedică pe oameni să treacă la acțiune. Apariția celui de-al doilea vaccin, Moderna, atrage cu sine o altă serie de întrebări la care oamenii cer răspunsuri.

Care sunt diferențele între cele două vaccinuri

Din cauza faptului că vaccinul anti-Covid-19 a fost produs mult mai rapid decât oricare alt vaccin, zeci de milioane de oameni își pun întrebări referitoare la eficiența serului, cât și la sănătatea acestora pe termen lung.

În România s-au vaccinat până în prezent 125.190 de persoane, dintre care, o mare parte fiind cadre medicale din linia întâi. Pe data de 15 ianuarie va începe cea de-a doua etapă de vaccinare, fiind incluse și alte categorii de persoane, precum cele cu vârsta de peste 65 de ani, cât și cele cu afecțiuni cronice.

Dacă până acum, singurul vaccin folosit a fost cel produs de Pfizer-BioNTech, începând de miercuri, România va primi și serul produs de Moderna. Ambele vaccinuri utilizează o tehnologie nouă, ce se bazează pe ARN mesager. Astfel, serul introdus în organism va învăța corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul nemilos.

În ciuda asemănării mari între cele două, există și deosebiri care îi influnțează pe oameni în alegerile lor. Printre diferențele care au fost anunțate de autorități se conturează intervalul de administrare al celor două doze, cel de Pfizer având un interval de 21 de zile, în timp ce Moderna are un interval de 28 de zile între administrarea celor două doze.

Un alt criteriu îl reprezintă și temperatura de stocare pe termen lung, astfel că cel de la Pfizer trebuie stocat la -80 de grade, în timp ce Moderna la -20 de grade.

Stocarea într-un frigider normal, la temperaturi între 2-8 grade se face, de asemenea, diferit. Dacă Pfizer poate fi păstrat doar 5 zile, Moderna poate fi ținut la frigider 30 de zile.

Care sunt criteriile după care se va alege vaccinul potrivit pentru fiecare cetățean

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit în cursul serii de luni despre modul în care se vor administra cele două vaccinuri Pfizer și Moderna. Pentru că multă lume s-a întrebat cum se va face departajarea, coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat cine și ce vaccin va primi, dar și cum vor fi distribuie la nivel național.

„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani.

Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Gheorghiță, la Digi24.

Ce se întâmplă dacă o persoană se îmbolnăvește între cele două doze

Este important de menționat că există riscul ca o persoană să se infecteze, chiar dacă a făcut prima doză de vaccine. În acest caz este bine de știut ce trebuie să facem într-o asemenea situație.
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat condițiile în care o persoană infectată nu-și poate face cea de-a doua doză de vaccin.

„Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10 % din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e că persoană să nu aibă contraindicații”, a explicat medicul la Digi24.

Acesta a mai precizat că o persoană infectată cu Covid-19 își poate face cea de-a doua doză de vaccin la o lună după vindecarea bolii.

„E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni”, a răspuns coordonatorul campaniei de vaccinare.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro