Conturile Primăriei Capitalei au fost din nou blocate. Reacția lui Nicușor Dan

de: Ștefan R. Apostol
04 05. 2022

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, este pus în postura de a nu mai putea continua investițiile, atât în infrastructură, cât și în proiectele anunțate de la începutul anului. Motivul este simplu, conturile instituției pe care o conduce au fost blocate din nou. Și de această dată cererea de blocare a venit din partea omului de afaceri, nimeni altul decât Costică Constanda. Datoriile primăriei către acesta se ridică la aproximativ 120 de milioane de euro.

 Costică Constanda și „războiul” cu Primăria Generală a Capitalei

Povestea începe în 2001, pe vremea când omul de afaceri Costică Constanda cumpăra drepturile litigioase deținute de Eugen Lincaru și Dumitru Tudor pe un teren de 2,8 hectare în celebrul Sat Francez din București.

La doi ani de la acest moment, Traian Băsescu, din calitatea de primar general, le dădea celor doi, în compensație pentru terenul de 2,8 hectare, un alt teren de 3,3 hectare de data asta în Parcul Bordei.

Culmea este că același om de afaceri, fiind proprietar de drept, cerea primăriei un plan urbanistic de construcție pe cele 3 hectare din Parcul Bordei. Primăria, prin Consiliul General îi refuza cererea pe motiv că zona respectivă era destinată spațiului verde.

Trec 4 ani, iar Costică Constanda primește din partea magistraților de pe lângă Curtea de Apel București o decizie favorabilă. Decizia obliga astfel PMB să-i acorde planul urbanistic.

Cu alte cuvinte omul de afaceri putea să-și construiască imobilul pe cinci nivele în Parcul Bordei. PMB era de asemenea obligată să-i plătească daune în valoarea de 17 milioane de euro.

Omul de afaceri semnează contractele, deși exista o OUG clară

În același an, Costică Constanda semna un „contract de schimb cu sultă”. Adrian Videanu, primarul de la acea vreme, îi restituie omului de afaceri terenul din Satul Francez. Prin contract, afaceristul avea voie să construiască aici un imobil.

În același timp renunța la daunele impuse de magistrați, în valoare de 17 milioane de euro. Câteva luni mai târziu, în același an, guvernul de la acea vreme, condus de Tăriceanu emitea o OUG, nr.114/2007.

Prin ordonanță erau interzise schimbările de destinații ale terenurilor considerate a fi spații verzi. Cu alte cuvinte Costică Constanda nu mai putea să-și ducă la bun sfârșit proiectul de construcție.

În 2018, deși exista o ordonață de guvern, primăria condusă de Videanu semeanză contractul cu omul de afaceri. În următoarele luni Constanda semeanză contracte de construcție cu antreprenorul Raptis Kavouras.

Un an mai târziu cere PMB, din nou, un plan urbanistic. Sorin Oprescu, primar la acea vreme, prin CGMB îi refuză cererea de urbanism.

Despăgubiri în valoarea de 200 de milioane de euro

În 2010, Costică Constanda se adresează Tribunalului București. Cerea magistraților anularea contractului semnat cu Videanu. În același timp, cerea terenul din Parcul Bordei.

Acesta din urmă, printr-o decizie expresă, intra sub incidența domeniului public, și astfel nu se putea face trecerea către o persoană privată.

Aflându-se în această situație, Costică Constanda cere contravaloarea parcului. Readuce în discuție și daunele stabilite de Curtea de Apel din 2007, adică cele 17 milioane de euro. Adică, în total 200 de milioane de euro.

Puși sub presiune și fără a avea de unde să plătească aceste sume, CGMB îi aprobă planul de urbanism pentru Satul Francez. Dar în 2011 magistrații îi dau câștig de cauză omului de afaceri, iar PMB era obligată să plătească după cum urmează:

  • peste 109 milioane de euro contravaloarea Parcului Bordei
  • peste 6 milioane de euro sulta achitată de Constanda prin contractul de schimb
  • 30 de milioane de euro despăgubiri
  • 80 de milioane de lei dobânzi

 

La doi ani de la această decizie, magistrații răspund întâmpinării omului de afaceri. Aceștia iau decizia, din nou, în favoarea acestuia. De data asta sumele compensatorii se ridicau la doar 115 milioane de euro.

În urmă cu 3 ani, în 2019, Curtea de Casație și Justiție enunțau o decizie definitivă împotriva PMB. Instituția era obligată și somată să-i plătească lui Costică Constanda despăgubirile.

Gabriela Firea și datoriile către Costică Constanda

În mandatul Gabrielei Firea, în cadrul CGMB, aceasta cerea să se aprobe acordarea unui teren de 15.000 de metri pătrați în Satul Francez. Era vorba de o contravaloare pentru cele 115 milioane, răspunsul din partea CGMB fiind unul negativ.

În același timp, Gabriela Firea declara că i-ar fi plătit afaceristului suma de 17 milioane, rămânând o datorie de 98 de milioane, data limită pentru achitarea diferenței fiind 3 august 2020.

După trecerea termenului limită, pe 7 august conturile PMB aveau să fie blocate, după ce Trezoreria Statului anunța instituția despre depunerea unui dosar de executare, creditorul fiind Costică Constanda.

Nicușor Dan și moștenirea datoriilor către omul de afaceri

De la acel moment au trecut doi ani, iar PMB nu a reușit nici până astăzi să-și achite datoria de 98 de milioane de euro către afacerist.

Așa se face că astăzi, primarul a anunțat blocarea conturilor primăriei, pentru a doua oară, de vină fiind același Costică Constanda. Numai că, de data asta, sumele au crescut, având în vedere dobânzile penalizatoare:

„Este blocată suma principală – care înseamnă 75 de milioane de euro – și dobânda penalizatoare până în anul 2020, când a început acel proces despre care v-am spus că s-a terminat în aprilie 2020, deci vorbim undeva de ordinul a 120 de milioane de euro.

A existat mai întâi o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată de Curtea de Apel în anul 2019 și recursul respins la Înalta Curte în anul 2020. Prin această hotărâre judecătorească, PMB a fost obligată să plătească 75 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, sau penalități de întârziere începând cu anul 2010, și au mai fost 2 litigii.

Pentru că instanța respectivă a pus cuvântul dobânzi penalizatoare. Fără să precizeze cuantumul acestora și au mai fost 2 litigii care s-au terminat în aprilie 2022. În cele 2 litigii, instanțele au decis cum se calculează dobânzile penalizatoare.”, a explicat Nicușor Dan.

„Intenția noastră este de a plăti”

Deși datoria este una extrem de mare și încurcă planurile actualului primar, privind toate proiectele demarate, edilul promite că va face tot ceea ce se poate pentru a-i plăti lui Costică Constanda sumele restante:

„Intenția noastră este de a plăti, pentru că este o obligație legală, însă nu putem plăti deodată 120 de milioane de euro. Fără să intru în detaliile negocierilor pe care le avem, propunerea noastră este de a plăti eșalonat rate lunare.

Blocarea conturilor pentru investiții ale PMB nu ajută pe nimeni. Nici noi nu putem să plătim investiții în perioada în care avem conturile blocate pentru investiții și nimeni nu cred că o să-și închipuie că o să putem să scoatem 120 de milioane de euro ca să plătim.”, a mai declarat Nicușor Dan.

Rămâne să vedem dacă actuala administrație va reuși să stingă tot acest conflict care durează de mai bine de 21 de ani.