Conditii pentru înscrierea la examenul auto pentru permisul de conducere. Ce se întâmplă dacă pici la proba teoretică

de: Ștefan R. Apostol
08 07. 2020

Odată cu relaxarea restricțiilor, mai exact din data de 18 mai, instructorii școlilor de șoferi s-au întors la muncă. Conform noilor norme, stricte de altfel, cursurile de legislație se vor ține cu maximum zece persoane în sală, păstrându-se normele de distanțare socială și protecție.

Conditii pentru înscrierea la examenul auto pentru permisul de conducere

Chiar dacă vremurile sunt așa cum sunt, cu o criză eoidemilogică devastatoare, la nivel mondial, asta nu înseamnă că un viitor posesor de permis de conducere nu va trebui să îndeplinească anumite condiții, prevăzute de legsilația în vigoare, pentru a se putea înscrie la examenele pentru permis. Legislația permite oricărui cetățean român sau străin, stabilit și cu cetățenie, să participe la cursurile și examenele ulteriorare, în anumite condiții, după cum urmează:

Art. 33.

  1. Persoana care solicită examinarea în vederea obținerii permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să aibă vârsta de cel puțin 16 ani împliniți, pentru subcategoriile A1 și B1;

          b) să aibă vârsta de cel puțin 18 ani împliniți, pentru categoriile A, B, BE, C1, C1E și Tr;

          c) să aibă vârsta de cel puțin 21 de ani împliniți, pentru categoriile C, CE, D, DE, Tb și Tv, precum și pentru subcategoriile D1 și D1E

         d) să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea;

        e) să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;

      f) să facă dovada că îndeplinește condițiile prevăzute de art. 116 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru prezentarea la examen în vederea obținerii unui nou permis de conducere, în cazul în care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru una dintre infracțiunile prevăzute la lit. e);

    g) să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice.

2.Programarea la primul examen a candidaților pentru obținerea permisului de conducere se efectuează de către unitățile autorizate la care aceștia au urmat cursurile de pregătire teoretică și practică.

3. Titularul unui permis de conducere care solicită obținerea de noi categorii sau subcategorii trebuie să depună la dosarul de examinare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), și o copie a permisului de conducere.

4. Cetățeanul român cu domiciliul în străinătate care solicită obținerea permisului de conducere trebuie să depună la dosarul de examinare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), o declarație autentificată la notarul public din care să rezulte că nu mai posedă un alt permis de conducere eliberat de o autoritate străină, dreptul de a conduce nu i-a fost suspendat ori anulat, precum și documente din care să rezulte că are o locuință deținută în proprietate sau închiriată în România.

Conditii pentru înscrierea la examenul auto pentru permisul de conducere. Ce se întâmplă dacă pici la proba teoretică

Ce se întâmplă dacă pici la proba teoretică

Înainte de orice, ca la orice alt examen, primul este cel de teorie, examen ce constă în 26 de întrebări din legislație, participare la trafic și mecanică. Minimul de răspunsuri pentru a putea trece examenul, este de 22 de răspunsuri corecte. În cazul în care nu este atins nici acest minim de răspunsuri corecte, elevul examinat se poate prezenta la o nouă examinare, dar nu mai târziu de 15 zile de la data primei examinări teoretice, sau la un an de la data primei examinări. Conform legislației, la reexaminare elevul se va prezenta cu dosarul de înscriere și cu cartea de identitate.

În cazul în care elevul a trecut de examenul teoretic și la examenul practic(traseul), și nu trece acest al doilea examen, se va putea prezenta la o nouă reexaminare praqctică, nu mai târziu la 15 zile sau maxim un an de la primae examinare, cu dosarul examinării și cu o dovadă de minim 6 ore de suplimentare de pregătire practică.