Condiția pusă de Joe Biden pentru Recep Erdogan pentru a-i vinde avioane de luptă F-16. Președintele turc, prins la ananghie de SUA

de: Rosu Ioana
30 05. 2023

Joe Biden a dezvăluit cu puțin timp în urmă câteva informații despre subiectele discutate cu președintele reales al Turciei. Relațiile dintre SUA și Turcia s-au degradat în timp, însă mai există speranțe vizavi de o posibilă colaborare între aceștia, în special comercială. Recep Edogan nu a renunțat la ideea de a cumpăra avioane de luptă F-16 de la SUA, însă Joe Biden se află în poziția de a pune condiții. Ce trebuie să facă Turcia pentru a putea cumpăra avioane de la turci?

Negocierile dintre Turcia și SUA au creat tensiuni de-a lungul timpului

Dorința Turciei de a-și reînnoi avioanele de luptă cu cele americane este una mai veche, însă Recep Erdogan s-a lovit întotdeauna de valuri de refuzuri. La finalul anului 2022, liderul turc și-a exprimat dorința revenirii republicanilor la putere, pentru a le ușura aceste achiziții inaccesibile în raport cu noua conducere.

„Speranţa mea este ca următoarea lună să fie plină de veşti bune şi să progresăm într-o direcţie foarte pozitivă în ceea ce priveşte problema F-16. Dacă republicanii îşi revendică cele câteva locuri de care au nevoie în Senat, lucrurile vor fi mult mai uşoare pentru noi”, a transmis la acel moment Recep Erdogan.

Afirmațiile sale vin în contextul în care, Congresul SUA este cel care aprobă orice vânzare finală, ceea ce reprezintă un obstacol pentru Ankara, având în vedere relațiile diplomatice tensionate. Disputa referitoare la achizționarea de avioane americane continuă, având în vedere că Turcia, ţară membră NATO, are și susținători și opozanți în ambele partide americane, unii dintre aceștia reclamând nerespectarea drepturilor omului sub conducerea lui Recep Erdogan.

Vă reamintim că Recep Erdogan solicitase în luna octombrie a anului trecut să cumpere 40 de avioane de luptă Lockheed Martin Corp F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război pe care le are în dotare, iar discuţiile tehnice se află în negocieri.

Condiția Washingtonului pentru a-i vinde Ankarei avioane de luptă

Joe Biden a anunțat că pentru a-I vinde avioane de luptă Turciei, conducerea țării trebuie să renunțe la obiecția sa privind aderarea Suediei la NATO, refuz susținut și de Ungaria.

„Am vorbit cu Erdogan. L-am felicitat pe Erdogan. El încă vrea să rezolve ceva în legătură cu F-16. I-am spus că vrem să ne înţelegem în privinţa Suediei, aşa că hai să rezolvăm asta. Şi astfel vom ţine din nou legătura unul cu celălalt. „Vom vorbi mai mult despre asta săptămâna viitoare”, a declarat Joe Biden reporterilor înainte de a pleca de la Casa Albă spre Delaware.