Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească românii fără certificat verde pentru a avea acces într-o instituţie publică pentru o plată urgentă

Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească românii fără certificat verde pentru a avea acces într-o instituţie publică pentru o plată urgentă
Care e condiția prin care românii fără certificat verde pot avea acces într-o instituție publică

În urmă cu câteva zile, autoritățile au anunțat că instituie noi restricții, în contextul valului patru al pandemiei. Pentru că România este afectată în această perioadă de multe infectări, specialiștii au transmis că certificatul verde va deveni obligatoriu pentru accesul în instituțiile publice, dar și private. Românii fără certificat verde trebuie să îndeplinească însă o condiție pentru situațiile urgente. Secretarul de stat, Raed Arafat, a oferit mai multe explicații în acest context.

Ce trebuie să facă românii fără certificat verde pentru accesul în instituțiile publice

Începând de luni, certificatul verde devine obligatoriu pentru accesul în mai multe instituții publice sau private, ca o măsură prin care autoritățile încearcă să mobilizeze tot mai mulți cetățeni să se vaccineze.

Pentru că sunt mulți românii fără certificat verde, mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la accesul în instituțiile publice, pentru plăți urgente, de exemplu. Raed Arafat a oferit mai multe lămuriri în acest caz, astfel încât cetățenii să cunoască ce trebuie să urmărească.

Instituția poate organiza modul în care se va face acest lucru, dar nu se poate intra fără certificat verde, dacă în instituție lucrează mai mult de 50 de persoane, dacă este o instituție privată.

Dacă este o instituție publică, este aplicabil certificatul verde, iar instituția trebuie să găsească o soluție dacă cineva trebuie să plătească ceva de urgență. Se acceptă testul în instituțiile publice. Test rapid valabil 48 de ore, sau PCR. La mall nu e voie cu test, a explicat Raed Arafat.

Noi restricții aplicabile de luni

Începând de luni, 25 octombrie, autoritățile au instituit noi măsuri restrictive pentru a limita răspândirea virusului. Astfel, masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile, fie ele publice sau private, iar certificatul verde va fi și el obligatoriu în toate instituțiile publice și în cele private. De asemenea:

  • se interzic evenimentele private (nunți, botezuri, conferințe, workshop-uri)
  • limitarea programului magazinelor între 5 și 21
  • începând cu ora 22, pe teritoriul țării este interzisă circulația, cu excepția persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, precum și cetățenii care prezintă adeverință de la muncă.
  • accesul în toate zonele neesențiale se face doar cu certificatul verde pentru vaccinați sau trecuți prin boală
  • copiii sub 12 ani nu pot intra în spațiile respective decât însoțiți de un adult vaccinat sau trecut prin boală
  • magazinele din incinta mall-urilor necesită și ele certificatul verde
  • Ministerul Educației poate da ordin pentru vacanța de 14 zile, inclusiv în cazul afterschool-urilor. Creșele rămân deschise
  • livrarea la domiciliu rămâne valabilă și pe durata nopții
  • în clădirile publice oficiale e obligatoriu certificat verde (vaccinat, testat, trecut prin boală) pentru toți cei care vin în clădire. La clădiri private cu peste 50 de persoane, se va prezenta la fel certificatul verde pentru vaccinați, trecuți prin boală sau vaccinați.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI