Condimentul pe care trebuie să îl presari neapărat peste varza murată. Va rezista toată iarna și nici nu se va acri prea rău
Gospodinele sunt într-o perioadă foarte aglomerată la sfârșit de sezon. Majoritatea se pregătesc să pună în cămară borcane pline cu bunătăți pentru iarnă. Multe dintre ele adoră să pună în special legume la fermentat pe care le servesc alături de diverse mâncăruri tradiționale. Nelipsită este varza murată din care se fac sarmalele care sunt nelipsite de pe masa de sărbători. Care este condimentul special pe care trebuie să îl ai în rețetă? Cu siguranță unele doamne nu știau de acest lucru.
Trucuri pentru varză murată: o să reziste toată iarna
Multe dintre gospodine pun varza la murat în special în această perioadă. Finalul sezonului cald este plin pentru multe dintre doamnele care se pregătesc să pună la borcane toate bunătățile pentru iarnă. Trebuie să ții cont ca varza să fie foarte bine coaptă atunci când te apuci de treabă. Aceasta trebuie să aibă foile subțiri și să fie albă, iar căpățâna să fie îndesată și plină.
,,La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne”, spune Loredana Tănase, gospodină din Berca.
Saramura se pregătește pe cântar. Mai exact, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 de grame de sare grunjoasă. Un truc ce aduce un gust aparte este cimbrul. Unele gospodine sar peste acest detaliu, dar tocmai el aduce o aromă specială murăturilor pe care le pregătești. Cimbrul merge de minune și la alte legume puse la fermentat precum: gogoșari, morcovi, roșii, gogonele sau conopidă.
,,Dimensiunea căpăţânii contează şi ea. Aceasta trebuie să aibă maxim 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de zece centimetri. Apoi, e bine să ştii că primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte.”, spune Loredana Tănase.
Ce condiment pun gospodinele?
Un bucătar din Buzău susține că prepară de fiecare dată varza murată cu puțin zahăr. Specialistul spune că în felul acesta leguma se păstrează mai mult timp. Trebuie doar să îl presari din când în când peste varză. De asemenea, pentru ca ea să nu se acrească prea tare este util să pui în butoi o bucată de lemn de mesteacăn.
,,La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adaugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acreşte tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, este sfatul bucătarului buzoian Cristi Dobre.