Condimentul pe care țăranii de la Viscri îl pun în borcanele cu castraveți murați. Rețeta are sute de ani
Bucătăria tradițională revine în atenția gospodinelor, așa că, în apropierea sezonului de murături, Caroline Fernolend a dezvăluit una dintre cele mai râvnite rețete de castraveți murați din Viscri. Așa se face că, sunteți pe care să aflați secretul de sute de ani al gospodinelor din cel mai renumit sat al Transilvaniei.
Regele Charles al III-lea, îndrăgostit de bucătăria tradițională românească
Sezonul murăturilor este în plină desfășurare, iar pasionații de gastronomie tradițională se bucură de o rețetă inedită pentru castraveți murați în saramură, dezvăluită de Caroline Fernolend pentru Agerpres.
Această rețetă a fost transmisă din generație în generație și este folosită cu succes de către femeile din pitoreasca localitate Viscri, acolo unde regale Charles și-a cumpărat o casă în 2006, dezvoltând o mare afinitate pentru această zonă de basm a țării noastre.
Locuitorii zonei au povestit că regele Marii Britanii este îndrăgostit iremediabil de bucatele tradiționale din țara noastră, inclusiv de murături, pe care le mănâncă cu plăcere, ori de câte ori vizitează satul transilvănean în care deține o casă de vacanță.
”Sunt foarte încântați pentru că spun că mâncarea este exact ca la mama acasă. Nu-i mâncare de restaurant, e mâncare tradițională cu gust. Supă de găluște, tăiței, sarmale, fripturi cu diferite garnituri, cu murături, cu salată. Dar sunt străini care cer foarte mult ciorbă de burtă. Și-atunci, la cerere, facem și ciorbă de burtă.”, a povestit o localnică.
Astăzi vă vom dezvălui câteva dintre secretele gospodinelor din Viscri pentru prepararea castraveților murați. În primul rând, trebuie să știți că, întotdeauna, dimensiunea castraveților trebuie să fie potrivită, astfel încât să se mureze repede și uniform.
Aceștia trebuie spălați cu apă rece, după care urmează să îi așezați într-un vas cu apă rece în care se presară o mână de sare. Ulterior, trebuie urmați niște pași simpli care vă garantează un rezultat exceptional.
Cele 12 condimente care nu trebuie să vă lipsească atunci când murați castraveți
Pe lângă acești pași, o parte extrem de importantă o reprezintă mixul de condimente la care nu te-ai fi gândit vreodată să îl adaugi la castraveții murați. Deși ți se poate părea ciudat, această combinație de arome le va da un gust exceptional murăturilor.
„Se aleg castraveți de mărime potrivită, se spală cu apă rece apoi se pun într-un vas cu apă rece peste care se presară aproximativ o mână de sare, și se lasă 24 de ore. Se aruncă apoi zeama lăsată și se așează în borcan pentru iarnă.
Din grădină aduc câteva frunze de vișin, frunze de țelină, un morcov sau mai mulți, după câte borcane avem cu castraveți, un strugure—doi necopți, hrean proaspăt, usturoi, cimbru, mărar, un măr, pătrunjel rădăcină, foi de dafin și piper. Toate se pun în borcan printre castraveți, iar deasupra crenguțe de cimbru și mărar.
Se încălzește apoi apa, care nu se fierbe, doar se încălzește, iar la un litru de apă pun două linguri de sare și o lingură de zahăr. Torn compoziția în borcane care se lasă descoperite, fără capac sau celofan, 10 zile, timp în care, în fiecare zi se aruncă spuma care se face deasupra castraveților, în urma fermentației. După 10 zile, când compoziția se limpezește, borcanele se leagă la gură și se păstrează fără probleme chiar și doi ani”, a explicat Caroline Fernolend.