Condamnare definitivă în cazul medicului Gheorghe Burnei. Pedeapsa primită va înfuria mulți români
Nedreptățile se țin lanț în România, iar cel mai recent exemplu este cel al medicului Gheorghe Burnei, cadru medical care a păgubit mai mulți părinți cu copilași în stare gravă. După acuzațiile de mită și săvărșirea mai multor infracțiuni, Curtea de Apel a decis pentru acesta o pedeapsă blândă care va revolta multă lume.
Ce sancțiuni a primit renumitul medic
Gheorge Burnei a fost acuzat de luare de mită de la cel puțin 21 de părinți, pentru a le opera copiii internați la Spitalul „Marie Curie”. Astfel, judecătorii au anunțat decizia definitivă, reducându-i pedeapsa, de la trei ani de închisoare la doi ani și șase luni de condamnare cu suspendare, păstrând, de asemenea, și interdicția de a mai profesa în sistemul public de sănătate. În schimb, Gheorghe Burnei a primit în final mai puține zile de muncă în folosul comunității, acestea reducându-se de la 120 la 60.
Medicul a fost trimis în judecată pe data de 8 iunie 2017, după ce a fost acuzat de mai mulți părinți că le cerea bunuri și foloase materiale pentru a le opera copii cu o stare de sănătate precară. Potrivit anchetelor făcute de procurori, medicul nu le cerea sume de bani direct, însă le permitea părinților să îl „recompenseze financiar”, după operațiile efectuate.
Potrivit aceleiași anchete, oamenii legii au descoperit că în anumite cazuri, medicul Gheorghe Burnei solicita anumite sume de bani anticipat, mascându-le sub forma unor contracte de „donație” pe care încerca să le justifice legal. Victimele medicului chirug otoped erau părinți au unor copii cu deficiențe fizice care necesitau a fi corectate.
Același raportă arată că medicul Burnei apela la metode nelegale pentru a determina părinții să finanțeze intervențiile efectuate de acesta. Astfel, Gherghe Burnei interna copii pe perioade îndelungate de timp, fără a interveni chirurgical, obligând aparținăorii să ia măsuri spre rezolvarea problemelor medicale. Medicul ajungea chiar la situația în care refuza efectuarea unei intervenții, dacă părinții nu se conformau cerințelor sale.
Ce probe au avut anchetatorii
Pe lângă numeroasele plângeri făcute de părinți, anchetatorii au găsit în cabinetul renumitului medic sumele de 13.343 de lei, 5.015 de euro şi 750 de dolari, reprezentând bani primiți drept mită de la părinți. Oamenii legii au susținut că pe lângă aceste dovezi evidente, la dosar există înregistrări ambientale și documente care ar indica infracțiunile comise.
”Aceste probe directe sunt confirmate și de rezultatul percheziției domiciliare efectuată în cabinetul comun al cadrelor medicale din cadrul Secției de Ortopedie Pediatrică a Spitalului Marie Sklodowaska Curie, dar și în biroul inculpatului, ocazie cu care au fost identificate și ridicate sumele totale de 3.299 lei, 5015 Euro și 750 USD, defalcate în sume mai mici, cum ar fi 750 USD, 300 lei, 150 Euro, 2000 lei, 600 lei, 1000 lei, 1000 Euro etc. , sume de bani care s-ar fi justificat a fi păstrate, mai degrabă, într-o băcănie, decât în biroul unei medic amenajat în cadrul unei unități medicale din sistemul public de sănătate”, se mai arată în documentul Tribunalului București.