Concluziile la care au ajuns angajații unei țări din Europa, după ce au muncit 4 zile pe săptămână timp de 6 luni de zile

de: Andrei Simion
19 10. 2024

Un raport recent publicat vineri de BFM TV analizează efectele implementării săptămânii de lucru de patru zile în Germania și aduce în prim-plan câteva concluzii interesante. Printre acestea se numără o reducere semnificativă a nivelului de stres resimțit de angajați și o ușoară îmbunătățire a productivității în rândul acestora.

Concluziile la care au ajuns angajații unei țări din Europa

În ultimele șase luni, 41 de companii germane au fost implicate într-un program derulat de societatea Intraprenör, având ca scop reducerea timpului de lucru și introducerea săptămânii de patru zile.

Această propunere reprezintă o revendicare de lungă durată a sindicatelor din Germania. Proiectul a beneficiat și de coordonarea Universității din Münster, precum și de sprijinul inițiativei internaționale „4 Day-Week Global”, care a fost extinsă în opt țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și Portugalia.

Concluzia principală a studiului realizat în Germania este că menținerea aceleași ore de lucru pe săptămână, în cadrul unei săptămâni de patru zile, are un impact „semnificativ” asupra îmbunătățirii sănătății mentale și fizice a angajaților. Acest aspect a fost evaluat pe parcursul a șase luni, prin utilizarea unui ceas conectat, a prelevărilor capilare și a autoevaluărilor angajaților.

Studiul subliniază că această concluzie este în contradicție cu părerea conform căreia menținerea aceluiași volum de muncă, dar într-un interval de timp mai scurt, ar putea genera o creștere a stresului resimțit de angajați.

 

Concluziile la care au ajuns angajații unei țări din Europa

Productivitatea, în discuție

În medie, participanții la experiment au raportat un nivel mai scăzut de stres în timpul săptămânii, înregistrând 178 de minute de stres comparativ cu 191 de minute înainte de începerea studiului. În plus, aceștia au efectuat mai multă activitate fizică și au dormit, în medie, cu 38 de minute mai mult pe săptămână. Cercetătorii sugerează că aceste „efecte pozitive” asupra sănătății ar putea contribui la „reducerea absenteismului pe termen lung”.

Respondenții consideră că sunt ușor mai productivi, chiar dacă volumul de muncă nu s-a schimbat. Totuși, studiul abordează cu prudență problema productivității și semnalează diverse limitări. De exemplu, nu există dovezi că implementarea săptămânii de patru zile conduce la creșterea profiturilor companiei, la reducerea zilelor de concediu medical sau la micșorarea amprentei de carbon.