Concediu de odihnă 2023, principalele modificări din Codul Muncii. În ce situații pot beneficia angajații de zile de concediu în plus

de: Ionuț Vieru
17 09. 2023

Noi modificări au apărut recent în Codul Muncii referitor la concediul de odihnă. Conform acestuia, toți angajații au dreptul la un număr minim și maxim de zile în care să nu se prezinte la locul de muncă. Care sunt schimbări din Codul Muncii în ceea ce privește concediul de odihnă 2023, aflați în rândurile următoare.

Ce s-a schimbat în Codul Muncii? Concediu de odihnă 2023

Durata maximă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, doar cu respectarea legii și a contractelor colectivă de muncă. Unii angajați pot avea mai multe zile libere decât alții, în funcții de locul de muncă sau vechime. Cu toate acestea, potrivit legii, durata minimă a concediului de odihnă este de 20 de zile.

Totodată, angajații pot depune cerere pentru concediu de odihnă cu minim 60 de zile înainte de efectuarea acestuia, conform prevederilor legislației fundamentale în domeniul muncii.

Mai mult de atât, în Codul Muncii este menționa faptul că, dacă programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat prin lege să stabilească programarea, astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic minim 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Angajații care nu au reușit, din diferite motive, să aibă cele 20 de zile de concediu de odihnă în anul 2022, au posibilitatea de a le solicita angajatorului până la jumătatea anului viitor, adică 2024.

Citește și: Concediu de odihnă 2023. Când trebuie depuse cererile de concediu și care sunt prevederile Codului Muncii

Situații prin care angajații pot primi zile de concediu în plus

Exista situații excepționale prin care angajații pot primi un anumit număr de zile de concediu în plus. Salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite sau pentru alte situații. Iată în ce condiții pot beneficia angajații de aceste zile libere:

  • 30 de zile de concediu fără plată pentru pregătirea sau susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior;
  • Pentru donarea de sânge – 1 zi;
  • Pentru decesul fraților, surorilor, bunicilor – 1 zi;
  • Pentru decesul părinților, socrilor, copilului, soției sau soțului – 3 zile;
  • Pentru căsătoria salariatului – 5 zile;
  • Pentru căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
  • Pentru nașterea unui copil – 5 zile și încă 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;
  • Schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile.

Citește și: Noi zile libere pentru români. Sunt prevăzute în Codul Muncii, în ce situaţii pot fi acordate

„Concediu de îngrijitor”. Noul tip de concediu în România

Concediul de îngrijitor este acel concediu acordat salariaților în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, se arată în Codul Muncii.

Conform legii, prin „îngrijitor” ne referim la salariatul care oferă sprijin sau ajutor, iar prin „rudă” ne referim la fiul, fiica, mama, tatăl, soțul sau soția unui salariat.

Prin urmare, Legea 283/2022 spune că angajatorul are obligația de a acorda concediul de îngrijire salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire/sprijin personal unei rude care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Durata concediului de îngrijitor este de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului. Totodată, conform dispozițiilor legale, se poate stabili o durată mai mare decât cea prevăzută anterior, doar prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil.

De menționat este faptul că acest tip de concediu nu se include în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate. Perioadele de concediu de îngrijitor se consideră perioade de activitate prestată.