Concedieri la Tarom. Câți români rămân fără loc de muncă din cauza pandemiei
Singura companie de stat în domeniul transportului aerian, Tarom, anunță concedieri masive în această perioadă. Criza generată de noul coronavirus a generat pierderi masive, din punct de vedere financiar. Acest lucru a determinat concedieri masive în cadrul companiei.
Concedieri la Tarom, în plină pandemie
Acest nou val de concedieri, în cadrul Tarom, vine după ce în aprilie, o parte din angajați au intrat în șomaj tehnic timp de 90 de zile, începând cu 27 aprilie. La acel moment Tarom anunța că va păstra aproximativ 30-35% din totalul personalului. Anunțul a fost făcut printr-o notificare emisă de directorul general al Tarom, George Barbu.
Acum, în urma crizei economice, Tarom anunță alte noi concedieri. Noile concedieri vizează angajații din administrația companiei, dar și în rândul personalului navigant. Salariul mediu lunar pe angajat a fost de 7.835 RON, aproximativ 1.650 euro, în 2019. Și în cazul angajaților Tarom, statul va acoperi din bugetul public 75% din salariul brut al angajaților ale căror contracte sunt suspendate, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară.
Câți români rămân fără loc de muncă din cauza pandemiei
Raportul arată că aproximativ 1.112 din cei 1.900 de angajați ai companiei aeriene de stat Tarom din România, vor fi disponibilizați. Noul val de concedieri vine după ce Comisia Europeană a aprobat garanția împrumutului român de 19,3 milioane euro pentru a compensa TAROM pentru daunele suferite din cauza focarului de coronavirus.
Măsura a avut ca scop compensarea companiei aeriene pentru pierderile cauzate direct de focarul de coronavirus. În același timp compensa compania și din cauza restricțiilor de călătorie introduse de România și alte țări de destinație pentru a limita răspândirea coronavirusului. Măsura a fost aplicată pentru perioada cuprinsă între 16 martie 2020 și 30 iunie 2020. Acest lucru a forțat Tarom să anuleze majoritatea zborurilor sale programate și a provocat pierderi majore ale cifrei de afaceri.
Sprijinul public a luat forma unei garanții pentru împrumuturile pe piață. Comisia a constatat în special că măsura românească va compensa daunele care sunt direct legate de focarul de coronavirus. O firmă de audit externă independentă a verificat dacă ajutorul nu depășește cantitatea de daune suferite în perioada cuprinsă între 16 martie și 30 iunie 2020. În urma auditului, orice sprijin public care depășește dauna efectivă suferită va trebui să fie s-a întors în România. Prin urmare, riscul de supracompensare este exclus.
Comisia a constatat că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului. Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura românească este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.