Comuna din România care are mai mulți locuitori decât un oraș: ”Se dezvoltă fabulos pe zona imobiliară”
Zonele limitrofe capitalei, cel puțin în ultimii ani, au cunoscut o dezvoltare socio-economică importantă. Așa se face că, în anumite zone, numărul locuitorilor a crescut vertiginos, la fel și economiile locale și zonele rezidențiale. Una dintre aceste localități este comuna Chiajna, care astăzi a ajuns să aibă aproape 100.000 de locuitori.
Chiajna, comuna cu cei mai mulți locuitori
În ultimii ani ai comunismului, Nicolae Ceaușescu avea pregătit un nou plan de sistematizare al Capitalei și a zonelor limitrofe, comunele din jurul Bucureștiului. Planul era unu simplu, în viziunea dictatorului.
Bucureștiul trebuia să devină metropolă, și ca să poată ajunge acolo, trebuiau înglobate și resistematizate toate comunele apropiate. Printre acestea se numără și comuna Chiajna, aflată în nord-vestul Bucureștiului, la ieșirea prin Cartierul Militari prin Șoseaua A1.
Ultimele recensăminte făcute aici arătau o creștere a populației de la 7.650 de locuitori, la 22.926 de locuitori, în ultimii 30 de ani, dar conform primarului sectorului 6, Ciprian Ciucu, realitatea este cu totul alta. În opinia acestuia numărul real de locuitori din Chiajna este mult mai mare decât cel anunțat la ultimele recensăminte oficiale.
„Noi vorbim despre comuna Chiajna poate doar așa legal, dar comuna Chiajna are mai mulți locuitori decât orașul Vaslui. Deci este pe undeva pe la nivelul Râmnicu Vâlcea, dacă nu mă înșel. Deci vorbim despre o comună cu 100 de mii de locuitori, care se dezvoltă fabulos pe zona de dezvoltare imobiliară, dar nu și pe zona de infrastructură de sănătate, de educație și transport.
Comuna Chiajna, ca și orașul Bragadiru pun o presiune uriașă pe Sectorul 6. Toți acești copii învață, de cele mai multe ori, în școlile din Sectorul 6 care trebuie să învețe în mai multe schimburi.”, declară Ciprian Ciucu.
Locuitorii de aici își plătesc taxele în București
Chiajna este formată din trei sate, Roșu, Dudu și satul cu același nume. Comuna era creată în 1968, iar de atunci a cunoscut o dezvoltare urbană considerabilă. În Roșu sunt deja cartiere rezidențiale importante, de exemplu, unde mulți bucureșteni și-au cumpărat apartamente. Ca fapt divers, deși ar putea să-și plătească taxele locale în localitate, mulți preferă să facă asta în București.
Și în Chiajna, ca și în București, ese de părere primarul Sectorului 6, există o criză a profesioniștilor în Administrația Publică, lucru care se paote vedea în haosul urbanistic, cel puțin, în partea de nord a Capitalei.
„Nu mai sunt oameni care să înțeleagă administrație, foarte sincer. N-ai cu cine să faci o reformă, n-are cine să-ți gândească o reformă care să urmeze niște principii și s-o implementeze. De aceea lucrurile în București sunt extrem de întrepătrunse, pentru că scuzați-mă, eu n-ar trebui să mă ocup de parcuri.
De parcuri ar trebui să se ocupe ALPAB, dar n-am încredere în ALPAB să-i dau parcurile din Sectorul 6 pe mână pentru că este varză instituția. Atunci prefer să pice pe bugetul meu, să mă coste mai mult, dar să știu că oamenii sunt mulțumiți. De ce fac eu spitale? Asta trebuie să facă Ministerul Sănătății sau Primăria Capitalei. ”, mai spune Ciprian Ciucu. prmarul Sectorului 6