Comuna cu trei monumente istorice importante, despre care aproape nimeni nu știe. Legendele din jurul lor sunt uluitoare

de: Ionuț Vieru
04 05. 2021

În nord-vestul județului Argeș, la limita cu județul Vâlcea, se află comuna Cepari. În localitate se regăsesc trei monumente istorice despre care puțină lume știe, în afară de localnici.

Monumente istorice uitate

Unul dintre cele mai vechi monumente istorice din această comună este Biserica „Înălțarea Domnului”. A fost construită din cărămidă, în formă de navă. Lăcașul este compus din naos, pronaos și altar. Ulterior, a fost adăugat și un pridvor deschis.

Singura turlă ce se înalță peste pronaos are rolul unei clopotnițe. Deasupra ușii de intrare în pronaos se află trei pisanii. Potrivit uneia dintre ele, biserica a fost construită de jupânul Ștefan Balotă, fiul căpitanului Balotă și al soției acestuia, Despa.

„Ştiind însă că Ştefan Balotă a fost vel clucer de arie în 1752 înseamnă că lăcaşul a fost ridicat în acest an. Tot din textul acestei pisanii, mai aflăm că Ştefan Balotă a ridicat din temelie biserica în locul celei vechi, construită de Dragomir vel vornic la leat 7041 (1532-1533)”, se arată în concluziile unor studii şi comunicări ale Muzeului Judeţean Argeş, semnate de Spiridon Cristocea şi Romeo Maschio.

Legendele lăcașurilor uitate de lume

În satul Ungureni se mai află un monument, lăcașul cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. A fost ridicat în anul 1820, în formă de navă și construită din cărămidă. Învelita inițial în șindrilă, în prezent din tablă. Legenda spune că pentru a construi biserica, cititorii bisericii au vândut o parte din moșie.

„Legenda spune că Mirica, soţia ctitorului, postelnicul Panait Balotă, era într-o sărbătoare la biserica din Ceparii Pământeni. După slujbă, când oamenii urmau să fie miruiţi de preot, nu i s-a dat voie să fie printre primii, deoarece alte „cuconoase” pretindeau că sunt ctitorii bisericii, şi, deci, trebuia să rămână în urma lor. Mirica s-a întors indignată acasă, în satul Cepari Ungureni, a povestit soţului ce s-a întâmplat şi l-a convins să nu mai înceapă construcţia casei din cărămida ce o aveau pentu aceasta şi să construiască o biserică în satul Cepari Ungureni. Astfel, au ridicat biserica, ei locuind în continuare într-o casă cu pereţi din nuiele”, precizeazĂ CJ Argeş.

În aceeași comună, satul Morăști, se află un alt obiectiv inclus în lista monumentelor istorice. Este vorba despre Vila Minovici. Clădirea datează din secolul XX. Vila a fost construită în perioada interbelică de către prof. dr. Ștefan Minovici, împreuna cu soția sa.

Din anul 1990 a intra în proprietate privată. Noul proprietar a făcut reparații capitale pentru că vila se afla într-o stare de degradare, aproape de prăbușire. În momentul de față, clădirea se află într-o stare bună, fiind îngrijită de actualul proprietar.