Comoara verde a României. Care este judeţul în care sursele de energie sunt în cea mai mare parte regenerabile. Surpriză mare!
Un oraș strategic și amplasat pe Dunăre devine comoara României. Acesta preia coroana de cel mai verde judeţ din ţară, în noua rundă de regenerabile. Surpriză mare pentru locuitorii săi. Municipiul demonstrează că se poate folosi astfel de surse de energie pentru costuri reduse și poluare mai puțină. A primit avizul pentru două proiecte solare uriașe.
Orașul din Moldova care preia coroana de cel mai verde judeţ al României
În ultimii doi ani, şi-au primit avizele tehnice sau contractele de racordare la reţea aproape 7.000 MW în proiecte de energie eoliană sau solară. La începutul lunii august, în tot sistemul energetic local pompau electricitate 7.000 MW, din diferite surse de producţie, cea mai importantă fiind energia eoliană. Cine este orașul verde al României?
Proiecte solare mamut în Galați
Potrivit datelor Transelectrica, din cei aproape 7.000 MW cu acte în regulă pentru continuarea dezvoltării, circa 3.800 MW sunt doar în parcuri solare. Dacă în primul val de energie verde (2009-2014) eolienele au dominat investiţiile, acum lucrurile stau diferit, conform statisticilor actuale. De pildă, doar în iunie au primit avizul tehnic trei proiecte solare mamut, unul în Brăila (350 MW) şi două în Galaţi, fiecare de 210 MW.
Citește și Câți bani costă să instalezi panouri fotovoltaice la casa ta. Ce avantaje există
Astfel, orașul din Moldova ajunge cel mai râvnit loc pentru investiţiile verzi din noul val, aici fiind avizaţi peste 1.300 MW în eoliene şi solare. Totuși, în ciuda acestei efervescenţe, la nivel de capacitate instalată, lucrurile nu au avansat deloc în ultimul an, după cum arată Transelectrica.
Ce măsuri trebuie luate de UE
În condițiile în care Europa asistă la o creștere explozivă a prețurilor la energie și gaze, statele membre ale UE, printre care și România, trebuie să investească rapid în energie regenerabilă cu scopul de a asigura accesul la resurse tuturor cetățenilor, în mod special categoriilor vulnerabile, avertizează europarlamentarul gălățean Dan Nica.
Conform Comisiei Europene, la nivelul blocului comunitar sunt încă 31 de milioane de oameni vulnerabili în privința accesului la energie, dar „cifrele ar putea crește dramatic din cauza crizei prețurilor din această perioadă, criză care ar trebui să fie un semnal că este necesar să investim masiv în eficiența energetică și în surse regenerabile. Un astfel de pas va duce nu numai la reducerea emisiilor, ci și la stabilizarea prețurilor la energie, reducând dependența energetică față de țările terțe”, preciza Dan Nica în noiembrie 2021.