Comoara veche găsită de poliţiştii români în maşina unor bulgari. Voiau să o scoată din ţară, are peste 1.500 de ani
Reprezentanții Gărzii de Coastă au anunțat o descoperire neobișnuită la punctul de control de la Negru Vodă, acolo unde duminică după-amiaza, polițiștii de frontieră au oprit o mașină înmatriculată în Bulgaria, având trei cetățeni bulgari la bord.
Ce voiau să sustragă din țara noastră cetățenii bulgari
În timpul inspecției vehiculului, polițiștii au găsit o sticlă din plastic care conținea 62 de monede cu inscripții în limba latină, precum și alte patru obiecte. Imediat, ”comorile” capturate de polițiști au ridicat semne de întrebare cu privire la originea și proveniența monedelor găsite.
Lucrurile au început să fie dezvăluite din aproape în aproape, căci pe lângă monede, în vehicul au fost găsite și trei detectoare de metale, echipamente folosite de cercetătorii amatori sau arheologi în căutarea comorilor istorice.
Un aspect important privind acțiunile ilegale săvârșite de cetățenii bulgarii este faptul că legea din România interzice utilizarea detectoarelor de metale fără permisiunea autorităților, deoarece activitățile neautorizate pot duce la distrugerea sau sustragerea de artefacte și valori istorice importante.
Această ultimă descoperire sugerează faptul că persoanele din mașină s-ar fi angajat într-o misiune specială de căutare și colectare a obiectelor istorice sau arheologice, fără a avea vreo aprobare în acest sens.
Măsurile luate de autorități după descoperirea infracțiunilor
În urma descoperirii monedelor cu inscripții în limba latină, cât și a detectoarelor de metale la punctul de control de la Negru Vodă, a fost deschis un dosar penal cu privire la exportul ilegal al bunurilor de patrimoniu și utilizarea ilegală a detectoarelor de metale în zonele cu patrimoniu arheologic.
Anchetatorii au inițiat o investigație pentru a afla exact dacă cetățenii bulgari care se aflau în mașină au utilizat detectoarele de metale în mod legal, cu scopul de a descoperi obiecte arheologice pe teritoriul României. Un alt aspect important este faptul că zona unde a fost făcută această descoperire este înregistrată ca fiind un sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice, ceea ce aduce o mai mare importanță comorile găsite în posesia cetățenilor bulgari.
Ce se va întâmpla cu monedele găsite
Obiectele și monedele antice descoperite în mașina înmatriculată în Bulgaria, la punctul de control de la Negru Vodă, au fost încredințate în custodia arheologilor de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Acești experți vor efectua măsuri de conservare preventivă pentru a proteja artefactele și le vor supune unei expertize detaliate.
Scopul expertizei este de a determina originea, vechimea și valoarea acestor obiecte antice și monede, precum și importanța lor pentru patrimoniul istoric al regiunii Dobrogea. Descoperirea poate dezvălui informații prețioase despre istoria și cultura zonei, contribuind la o mai bună înțelegere a moștenirii arheologice a acestei regiuni.
Expertul în numismatică de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a examinat artefactele descoperite de polițiștii de frontieră și a confirmat că acestea au origini istorice variate. În total, au fost găsite patru obiecte, inclusiv un vârf de săgeată și trei elemente atipice, precum și 62 de monede din bronz și argint.
“Un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a efectuat o examinarea preliminară a obiectelor descoperite de către poliţiştii de frontieră, precizând că cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părţi dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de provenienţă romană (secolul al IV-lea d. Hr.), având inscripţii în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane). Acestea pot să provină din mai multe situri arheologice”, au transmis poliţiştii de frontieră.