Comoara unică a României descoperită abia acum. Cercetătorii din întreaga lume au ajutat, e cu adevărat specială

de: Sabina Anastasia
04 11. 2022

Comoara unică a României descoperită abia acum. A atras atenția cercetătorilor în urmă cu șapte ani de zile, în cadrul unor studii efectuate în regiunea Dobrogea. În inima destinației naturalistice excepționale, unde flora și fauna sunt foarte bogate, oamenii de știință au remarcat un exemplar de floare aparte. La ce concluzie au ajuns specialiștii în botanică în prezent.

Comoara unică a României descoperită abia acum

În urmă cu șapte ani de zile, botanista Szabó Anna și mai mulți colegi de-ai săi au realizat câteva studii în Rezervația Pădurea Dumbrăveni din Dobrogea. Regiunea este cunoscută pentru diversitatea florii și a faunei. Oamenii de știință consideră că zona un real tezaur al biodiversității, aici fiind prezente chiar specii mediteraneene, central-europene și asiatice. Florile creează un adevărat spectacol aici.

În timpul examinărilor, botanista Szabó Anna a rămas impresionată de unele exemplare de Salvia austriaca. Aceasta din urmă este o plantă ce crește la altitudini mari și prezintă o rozetă bazală de frunze cu diametru de un metru. Când sunt „periate”, florile emit un miros puternic și respingător.

Florile descoperite de către cercetătoare arătau ușor diferit de restul exemplarelor de pe continentul european. Acestea erau mult mai înalte și mai păroase, potrivit oamenilor de știință. Szabó Anna a adus în atenția unui coleg de-al său, botanistul Mátis Attila, situația florii cu pricina.

„Nu putea fi Salvia austriacă! Acesta a fost momentul care ne-a determinat să începem cercetarea plantei. Această diferență structurală a scăpat mult timp atenției cercetătorilor. Așa a putut rămâne ascunsă pentru știință atâta timp”, a declarat botanistul Mátis Attila.

Prin ce se deosebește Salvia revelata de restul exemplarelor

Mátis Attila a condus echipa de cercetare care a concluzionat că în România a fost descoperită o nouă comoară: Salvia revelata. La descoperirea cu pricina au contribuit specialiști din țara noastră, Ungaria, precum și din Ucraina. Planta nu este rară în Europa, însă este unică în regiunea Dobrogei.

Salvia revelata este deja recunoscută la nivel mondial. În revista de specialitate Taxon a apărut deja publicat un articol dedicat descoperii realizate de către cercetători în țara noastră. Floarea se dezvoltă în mod deosebit pe pajiștile stepice din regiunea Dobrogei.

„Cercetătorii au numit-o Salvia revelata în latină, reflectând procesul laborios de dezvăluire a identității corecte în cazul acestui taxon criptic. Iar ca nume vernacular, au propus cel de jaleș pontic.

Salvia revelata se distinge de Salvia austriaca (jaleșul austriac) pe baza diferențelor de morfologie florală, genetice, biologia polenizării, ecologie și distribuție”, a explicat coordonatorul care a condus echipa de cercetători ce a făcut descoperirea”, a explicat botanistul Mátis Attila de la UBB Cluj-Napoca.

Citește și: Descoperirea din România care este unică pe Planetă. Aici e o altă lume, mediul este ca de pe Marte

Primul exemplar de Salvia revelata a fost deja depus la herbarul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj. A fost numit holotip, adică un exemplar de referință caracteristic pentru specia de floare descoperită.