Comoara periculoasă ascunsă în pământ, în România. Ce a descoperit un bărbat în judeţul Harghita

de: Stan Nicu
26 09. 2023

Un căutător oficial de comori a făcut o descoperire incredibilă cu ajutorul unui detector de metale. A dezgropat ceva ce l-a făcut să anunțe imediat autoritățile. Care este comoara periculoasă ascunsă în pământ, în România. Ce a descoperit un bărbat în judeţul Harghita.

Incredibil ce a găsit un căutător autorizat de comori. A chemat imedit autoritățile

Un căutător de comori este posibil să fi făcut descoperirea vieții lui. Omul, care avea autorizație pentru a căuta prin pământ cu detectorul de metale, a făcut o descoperire unică.

O persoană autorizată pentru a putea face căutări cu detectorul de metale a descoperit, în comuna Sânmartin, judeţul Harghita, peste 300 de elemente de muniţie, majoritatea cartuşe vechi. Acestea au fost ridicate de către pirotehnicieni.

Munitie neexplodata descoperita in Harghita

Citește și: Ce comoară au găsit proprietarii în casa nou cumpărată

Descoperirea a fost făcută sâmbătă, în zona Vârfu Rugat, comuna Sânmartin. Când a văzut ce a dezgropat bărbatul a sunat imediat la 112. Specialiştii pirotehnicieni ajunși la faţa locului au constatat că este că este vorba despre un proiectil perforant şi unul exploziv 37 de milimetri, 96 de cartuşe de calibrul 7,92 milimetri şi 245 de cartuşe calibru 7,65 milimetri.

Muniția neexplodată nu trebuie mișcată

Cu această ocazie, experții ISU atrag atenţia populației asupra faptului că şi elementele de muniţie aflate în stare avansată de coroziune, dacă sunt neexplodate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca mari tragedii.

Astfel, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate. În plus, ISU avertizează că este interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.

ISU a anunțat ce să facem dacă găsim muniție veche

”Pentru evitarea catastrofelor sau a surprizelor neplăcute care pot apare pe timpul unei excursii, la spăarea fundației pentru ridicarea locuințelor, când efectuați lucrări agricole și în alte împrejurări, dacă descoperiți muniții sau alte obiecte care vi se par suspecte acționați astfel:

-Nu atingeti, nu loviti si nu miscati munitia descoperita;
Nu demontati din curiozitate elementele componente ale munitiei descoperite;
-Nu introduceti n foc munitiile si nu faceti foc n apropierea lor;
-Nu ridicati, nu transportati sau introduceti munitiile neexplodate n ncaperi, locuinte sau gramezi de fier vechi;
-Nu aruncati la fier vechi si nu predati la societatile colectoare munitiile;
-Nu lasati copiii sa se joace cu asemenea munitii;
-Lasati o persoana n zona pentru a supraveghea munitia pna la sosirea organelor specializate si indicati locul unde a-ti descoperit munitia respectivă”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița.