Comoara pe care stă România, gata de exploatare. Canadienii se pregătesc să înceapă în forță

de: Irina Maria
26 07. 2021

Până acum s-a tot vorbit despre minele de la Roșia Montană, o adevărată comoară. În afară de Roșia Montană, România mai deține o altă mină, la fel de impresionantă. Este vorba de minele de aur și cupru de la Rovina. Este al doilea sit aurifer ca mărime din Europa și se află situat în Județul Hunedoara.

Comoara din minele de la Rovina

Din perspectivă geologică, România este extrem de prospectivă, spun specialiștii. Zona în care se află Valea Rovina este cunoscută sub numele de „Cadrilaterul de Aur”. Este una dintre cele mai mari regiuni producătoare de aur din Europa. Zona, cu mai mult de 55 de milioane de uncii scoase din pământ încă din vremea romanilor, este o adevărată comoară.

Minele de la Rovina, situate în Județul Hunedoara, dețin 10,11 milioane de uncii de aur. Cantitățiile imense de aur sunt distribuite în trei gropi, Colnic, Rovina și Cireșata. Acest lucru îl face al doilea cel mai mare depozit de aur din Europa. O evaluare economică preliminară din 2019 a oferit doar gropii Colnic o valoare actuală netă înainte de impozitare de 228,1 milioane de dolari, fără a se ține cont nici măcar de valoarea depozitului Rovina.

Proiectul a durat mai mult de un deceniu pentru a ajunge aici

Ceea ce nu știe foarte multă lume, este că proiectul de aur și cupru din minele Rovina este deținut 100% de Euro Sun.  De-a lungul anilor, s-au cheltuit aproximativ 70 de milioane de dolari pentru explorarea și dezvoltarea proiectului de la Rovina. Euro Sun lucrează la proiect de aproximativ un deceniu.

De la exploatarea a peste o sută de mii de metri de foraj, până la achiziții de terenuri, publicarea unei estimări importante a resurselor, o evaluare economică preliminară și primirea autorizației de a începe activitățile miniere la Proiectul său din Rovina, este evidentă determinarea companiei canadiane.

Aceste lucruri i-au condus astăzi, relativ nu departe de o decizie potențială de producție. După un deceniu de prospecție și investiții Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România a permis unității Euro Sun Mining Inc. Samax România SRL să înceapă activitățile miniere la proiectul său de aur-cupru din Valea Rovina.

Euro Sun Mining va demara activitățile minierei în minele de la Rovina

Compania a declarat pe 11 aprilie că planul său de dezvoltare a exploatării aprobat include foraje geotehnice și studii juridice pentru primul an de exploatare. Toate erau pentru a sprijini obținerea unei autorizații de construcție pentru proiect. În februarie,

Euro Sun a raportat rezultatele unei evaluări economice preliminare pentru prima fază a minelor de la Rovina. Atunci compania estima o producție medie anuală echivalentă cu aur de 139.000 uncii pentru 12 ani de exploatare a gropii Colnic. Pe 15 iunie Euro Sun publica un comunicat oficial prin care anunța decizia ANRMR pentru aprobarea activităților miniere din Valea Rovina.

”Euro Sun Mining Inc este încântată să anunțe emiterea „Avizului de Oportunitate” de către Consiliul Județean al județului Hunedoara, România.

Această aprobare este o etapă importantă în procesul de autorizare. Este necesară conform legislației române pentru a continua să avanseze Proiectul Văii Rovina.”, se spune în comunicatul Euro Sun Mining.

Odată cu emiterea Avizului de Oportunitate, compania este acum aprobată să treacă la următoarea etapă de autorizare pentru Proiectul Văii Rovina. Planul Urbanistic Zonal preia terenurile pastorale sau forestiere existente și rezonează zona necesară pentru activitatea comercială. Studiul definitiv de fezabilitate, depus la 14 aprilie 2021, a furnizat detaliile tehnice necesare pentru depunerea cererii de aproximativ 3.000 de pagini.

Eșecul de la Roșia Montană, victoria canadienilor în Hunedoara

Euro Sun a reușit să aibă succes acolo unde alții au eșuat, cum este cazul minelor de la Roșia Montană. Canadienii au abordat dezvoltarea văii Rovina cu un angajament profund menținut pentru principiile durabile de mediu, societale și guvernamentale. Reprezentanții companiei au dat asigurări că nu va fi utilizată nicio cianură în Valea Rovina.

Sterilele uscate vor fi utilizate mai degrabă decât sterilele umede pentru a reduce impactul vizual și utilizarea apei. Compania va reutiliza infrastructura existentă rămasă de mina istorică din apropiere, Barza. În același timp, conform documentației, va folosi surse regenerabile de energie.

Reprezentanții canadieni au dat asigurări  și legat de comunitățile locale. Acestea vor fi angajate pe tot parcursul dezvoltării și producției Văii Rovina pentru a oferi sute de locuri de muncă. După decizia autorităților române, Euro Sun are undă verde pentru a face totul, de la explorare la dezvoltare, producție și comercializare în Valea Rovina.