„Comoara” nebănuită care a apărut în România după seceta din vară. Ce s-a descoperit cu „aurul negru”

de: Sabina Anastasia
05 10. 2022

„Comoara” nebănuită dezvăluită de secetă în România. Temperaturile ridicate din sezonul de vară au secătuit o mulțime de ape. Este și cazul Lacului Techirghiol, care la mal este complet uscat. Există și un avantaj al acestui fenomen, potrivit specialiștilor din domeniu. „Aurul negru” devine din ce în ce mai bun în aceste circumstanțe.

„Comoara” nebănuită dezvăluită de secetă la Techirghiol

La malul Lacului Techirghiol, o fâșie largă de pământ este complet uscată din cauza temperaturilor ridicate. În urmă cu doar un an de zile, pontonul de 20 de metri era situat în apă. Acum, însă, se află integral pe uscat. În mijlocul pământului secat se află o barcă ce nu poate fi clintită din loc decât în condițiile unei ploi abundente.

Un medic de la Sanatoriul Balnear Techirghiol a oferit asigurări că „aurul negru”, așa cum a fost numit nămolul, nu se află în pericol. Din contră, calitatea acestuia este stimulată de condițiile de secetă.

„Nămolul este foarte bine protejat sub o înălţime de apă destul de mare. Nu ajunge până la depozitul de nămol nici radiaţia solară foarte multă, nici alte elemente meteorologice. Nu este în pericol zăcământul. Noi exploatăm acelaşi zăcământ de 125 de ani”, a spus medicul Olga Surdu de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Specialiștii au explicat că seceta nu afectează calitatea nămolului de la Lacul Techirghiol, folosit de foarte mulți români în scopuri ce țin de sănătate. Cu cât nivelul apei este mai redus, cu atât salinitatea este mai ridicată. Acest aspect este unul pozitiv pentru pacienții care se deplasează în regiune pentru a efectua diverse tratamente.

Beneficiile uimitoare ale nămolului, după seceta din vară

La Lacul Techirghiol, nămolul este bogat în minerale. Acum, „aurul negru”, sulfuros prezintă mai multe beneficii pentru organismul uman. Impactul pe care proprietățile unice ale tratamentului le au asupra corpului sunt uriașe.

„Techirghiol se concentrează în săruri, ceea ce e bine. Toată substanţa organică formată pe timpul verii este mineralizată de vietăţile specifice. Concentraţia de săruri poate urca la 90 de grame la litru. Este foarte mult, aproape de trei ori cât Oceanul Planetar”, a declarat doctorul în Științe Adrian Bîlbă, potrivit Observator.

Nămolul de la Techirghiol poate ajuta la tratarea mai multor afecțiuni de sănătate. Printre acestea se numără artroze, spondiloze, poliartrită reumatoidă, artropatie psoriazică, nevralgii, hemiplegii, scleroză, sterilitate, dermatoze, insuficiență circulatorie etc.

Există, însă, și cazuri în care un astfel de tratament nu este recomandat. Cel mai des, împachetarea cu nămol nu este recomandată în cazul persoanelor care suferă de astm, diabet, ulcer, cancer, hepatită și alte boli renale sau de inimă ce au atins un nivel de severitate ridicat.