Comoara distrusă dintr-un lac din România. Autorităţile din zona iau măsuri prea târziu

de: Ionuț Vieru
28 08. 2022

România este o țară minunată, cu multe obiective turistice unice în Europa și chiar și în lume. Din păcate, din cauza naturii, unele sunt distruse. În această situație se află și cel mai sărat lac din România, care a secat din cauza temperaturilor extreme.

Cel mai sărat lac din România a secat

Din nefericire, arșița a evaporat complet apa celui mai sărat lac din România. În urmă a mai rămas doar un deșert de sare. Este vorba despre lacul Movila Miresii, din care n-a mai rămas nimic din cauza temperaturilor extreme și vremii lipsite de ploi.

Lacul se întindea pe o suprafață de circa 120 de hectare, însă nu a mai rămas nimic din el, doar un strat gros de soare. Turiștii care obișnuiau să vină aici au rămas dezamăgiți de ceea ce a făcut natura.

“Am venit de mulţi ani. Am prins apa până aici. Foarte sănătoasă. Mă dădeam cu nămol. Dar acum nu mai intru aici. Nu aveți în ce intra”, a spus un turist.

Este păcat, deoarece locul avea un potențial uriaș, apa sărată având proprietăți uimitoare terapeutice, iar nămolul era o adevărată comoară. Localnicii își amintesc și eu acum cum se tratau aici și ce beneficii aveau băile sărate.

Nămolul de aici are proprietăți terapeutice deosebite

Acum, după ce lacul a secat, singura modalitate de a lua nămol este cu găleata. Este unica variantă prin care oamenii mai pot profita de nămolul cu proprietăți terapeutice aflat sub stratul de sare.

Am putea spune că doar natura este de vină pentru secarea lacului, însă și conducerea este de vină. După Revoluție, autoritățile locale nu au mai investit deloc în minunea naturală.

“Din păcate, ăsta e efectul secetei. Seceta prelungită și persistentă. După determinările făcute de cei de la Ministerul Industriilor, resurselor minerale, s-ar părea că e unul dintre cele mai bune lacuri de stepă din Europa, cu proprietăți terapeutice”, a precizat primarul localității, Dumitru Panțuru.

Chiar dacă lacul a dispărut complet, planurile de dezvoltare a zonei sunt mari. Președintele Consiliului Județean Brăila are de gând să creeze centre de tratament aici.

“Partea de infrastructură, canalizare, apă și să putem să dăm viață acestui lac pentru că are un potențial imens, fiind cel mai sărat din ţară. Și putem crea acolo, prin parteneriate, centre de tratament”, a spus Iulian Chiriac – președinte Consiliu Judeţean Brăila.

Citește și: Locul din România unde există cel mai mare lac helioterm din lume. Are proprietăţi unice, trebuie să ajungi aici