Comoara din adâncurile României găsită de un tânăr. A primit o recompensă mare din partea statului, obiectele sunt speciale
Un hobby inedit, ce câștigă tot mai mulți adepți la noi în țară, scoate la lumină mici frânturi uitate de istorie. O adevărată comoară din adâncurile României a fost găsită de un tânăr. A primit o recompensă mare din partea statului, obiectele sunt speciale, specialiștii au fost uimiți când le-au văzut.
Un tânăr a descoperit o adevărată comoară a României
În ultimii ani, tot mai mulți români își descoperă o pasiune inedită, un hobby ce poate scoate la lumină frânturi îngropate din istoria țării, uitate de timp. Pentru asta, au nevoie de un singur aparat – un detector de metale – și multă răbdare.
Așa a reușit un tânăr din județul Gorj să facă o descoperire de importanță istorică, ce i-a impresionat până și pe specialiști.
Gabriel Betej, din comuna Prigoria, a găsit un set de brățări tracice din aur. După ce au fost analizate de experți, s-a constatat că obiectele au o vechime de peste trei mii de ani.
A primit o recompensă generoasă din partea statului
Comoara i-a adus tânărului o recompensă substanțială din partea statului român. Gabriel Betej a primit peste 12.000 de euro pentru descoperirea făcută.
„Am primit 12.150 de euro, după ce banii au fost impozitați. Brățările au fost evaluate la 30.000 de euro și eu am primit 45%. Sunt mulțumit de sumă și abia aștept să fie expuse la Muzeul Județean. Pentru mine, aceasta este cea mai mare recompensă. Am primit banii în aproape șase luni. Banii i-am pus deoparte pentru zile negre“, a spus tânărul gorjean.
Te-ar putea interesa și: Comoara din nordul României pe care trebuie să o vezi măcar o dată în viață. Te va impresiona total
Obiectele au o vechime de peste 3.000 de ani
Comoara scoasă din pământ de gorjean este cea mai importantă descoperire arheologică făcută vreodată în județ și una dintre cele mai importante de la noi din țară.
„Fac parte din categoria «Tezaur». Este cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, potrivit Adevărul.
Tânăril care lucrează în construcții este, de fapt, unul dintre marii donatori de obiecte vechi din România, a predat autorităților zeci de comori ce au mii de ani.
„Am dus la primărie căldări mai vechi. Am predat muzeului topoare, unul roman și altul din bronz. În ianuarie am găsit un vas în miniatură din bronz, două topoare dacice din metal, două monede romane din argint. Le-am găsit în pădurea din Prigoria, în apropierea locuinței mele. Nu se aflau la o adâncime mare. Majoritatea se află în primii 20 de centimetri. Se aflau în stare bună“, a povestit Gabriel, pentru sursa citată.
Te-ar putea interesa și: Comoara extraordinar de rară găsită de un bărbat. Este visul oricărui detector de metale