Comoara descoperită într-o pădure din Dobrogea. Ce a găsit un medic, din întâmplare
Ce comoară a fost descoperită într-o pădure din Dobrogea și ce a găsit un medic absolut din întâmplare. Medicul Daniel Lupoi, cel care a găsit comoara lucrează la un spital din București, iar puținul timp liber îl petrece făcând plimbări în natură.
Comoara descoperită într-o pădure din Dobrogea
Medicul în cauză a găsit deci niște piese deosebite, mai exact opt monede din argint vechi de peste două mii de ani, iar locul unde au fost descoperite de către medic este o pădure din Dobrogea.
Conform Băncii Naționale, piesele ar putea fi „drahme histriene”, mai precis primele monede bătute vreodată pe teritoriul României. Medicul le-a predat apoi autorităților și speră să le vadă curând într-un muzeu.
Descoperirea s-a petrecut după ce un apropiat i-a povestit despre pasiunea de a căuta artefacte, motiv pentru care s-a gândit să încerce și el. Și a avut noroc. El cerceta o pădure din zona comunei Lipnița, acolo unde a descoperit mai multe obiecte, între care și opt monede din argint. După ce acesta le-a curățat de pământ a văzut că aveau simbolul cetății Histria, adică vulturul cu un delfin în gheare și denumirea așezării scrisă cu litere grecești. Iar pe revers monedele aveau două capete ce ar simboliza zeități protectoare.
“O astfel de descoperire vine o dată în viață sau niciodată. Cred că e extrem de importantă, ținând cont că vorbim despre drahme histriene.”, a spus Daniel Lupoi, potrivit stirileprotv.ro.
De asemenea, alături de aceste monede care ar fi fost bătute în anii 400 înainte de Hristos, mai era și o frunză din bronz, care ar fi și mai veche. Conform legii, piesele descoperite trebuie predate în 72 de ore, astfel că medicul s-a dus la Primăria Lipnița.
“E prima dată când primim așa ceva. Îi mulțumim domnului doctor. Ne bucurăm să știm că această descoperire istorică s-a făcut în zona noastră.”, a declarat Nicolae Dinu, primarul comunei Lipnița.
Pentru cei care își doresc să practice acest hobby, trebuie să știe că acesta este un domeniu cu reguli stricte. Trebuie să obții mai întâi o autorizație numai ca să deții un astfel de detector de metale și pe care nu ai voie să-l folosiți oriunde. În plus, trebuie să studiezi harta siturilor arheologice de care nu trebuie să te apropii, altfel riști dosar penal și chiar închisoare.
Comoara găsită de un bărbat în Siret
Recent, un bărbat din Iași a găsit un coif antic în timp ce se scălda în Siret, însă bărbatul a încercat să îl comercializeze pe internet după ce se prezentase inițial cu el la postul de poliție, însă polițiștii nu au știut unde să-l îndrume.
După postarea anunțului de vânzare, poliția a descins însă la bărbat, iar acesta s-a ales cu dosar penal. Coiful, considerat o piesă foarte rară, valora 400.000 de euro. Însă dacă bărbatul insista și îl declara de la bun început, ar fi putut să primi din partea statului 120.000 de euro, mai exact 30% din valoarea obiectului găsit.