Comoara de mii de ani din adâncurile României pentru care nu sunt bani. Expertiza, ţinută pe pauză de lipsa fondurilor

de: Stan Nicu
09 11. 2022

Am aflat care este comoara de mii de ani din adâncurile României pentru care nu sunt bani ca să poată fi exploatată. Expertiza este ţinută pe pauză din cauza lipsei fondurilor. Toate detaliile incredibile, în rândurile articolului de mai jos.

Comoară veche de 3000 de ani, descoperită în Nemț. Un bărbat a găsit obiectele vechi de 3000 de ani cu ajutorul unui detector de metale

O adevărată comoară a fost descoperită în Neamț de cineva autorizat, cu ajutorul unui detectiv de metale, membru al Clubului Metal Detect Roman din judeţul Neamţ.

Tezaurul are o vechime de 3000 de ani și constă în 130 de obiecte, printre care bijuterii, aplice, nasturi, colane şi fibule, toate datate din Epoca Bronzului şi Epoca timpurie a Fierului, alături de un pumnal Akinakis, datat secolele 7-5 I.Hr.

Unde a fost descoperită comoara

Locul în care căutătorul de comori a găsit obiectele este judeţul Neamţ, la Icuşeşti. Specialiștii spun că descoperirea este una de senzație, iar artefactele au ajuns așa cum trebuia, conform legii, la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ.

Instituția informează că în locul descoperirii nu poate fi considerat un sit arheologic, pentru că acolo s-au mai făcut căutări.

„Se pare că nu este un sit arheologic în locul unde au fost descoperite, întrucât au mai fost făcute căutări şi nu s-a mai găsit nimic”, a declarat Rocsana Josanu, şefa Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu.

Artefactele ar putea fi o ofrandă adusă către zei

Alți cercetători și-au făcut deja o părere vizavi despre ce ar putea însemna artefactele găsite.

„Probabil a fost un loc de ofrandă adusă zeilor, după cum ne-a spus colaboratorul nostru, prof. univ.dr. Neculai Bolohan, de la Universitatea Cuza Iaşi“, a mai menționat Rocsana Josanu.

CJ Neamț, neinteresat de comoară

Acum, piesele din tezaur se află la Direcţia pentru Cultură, după ce Complexul Muzeal Naţional Neamţ nu le-a luat pentru evaluare și conservare pentru că Consiliul Județean Neamț nu a alocat banii necesari pentru asta, chiar dacă așa prevede legea.

Din acest motiv, Complexul Muzeal va face ceea ce a anunțat mai demult. Nu va mai accepta artefacte descoperite întâmplător cu detectoare de metale, autorizate, și le va trimite către alte județe.

Unde vor ajunge artefactele descoperite la Icuşeşti

Astfel, artefactele descoperite în Neamț vor fi expuse la Muzeul din Vaslui. În comunitatea căutătorilor de comori autorizați se vorbește despre rea intenție din partea autorităților, care refuză prin această metodă să plătească recompensele de 30% sau 45%, așa cum stipulează legea în vigoare.