Comoara de gheață descoperită în Apuseni. Turiștii au fost uimiți să dea cu ochii de ea

de: Andrei Simion
18 02. 2021

România este țara unde la fiecare 90 de kilometri de schimbă peisajul. Munți, coline, dealuri, păsări, copaci, oameni sau cascade, toate aduc în țară străini curioși de comorile noastre. Una dintre ele este cascada Pișoaia, de la valea Arieșului Mic, din Apuseni.

Comoara de gheață descoperită în Munții Apuseni

Cascada Pișoaia este o rezervație peisagistică situată în partea de nord-vest a județului Alba, în Munții Apuseni, aproape de masivul Găina. Acoperă o suprafață de 5 hectare, iar punctul de acces spre rezervația naturală Pișoaia este satul Nemeși.

Zeci de turiști ajung în fiecare zi la cascada Pișoaia de pe valea Arieșului mic, impresionați fiind de monumentalitatea blocului de gheață. Rezervaţia peisagistică Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, ce este încadrată într-o pădure de fag și arbori izolați de rășinoase. Căderea se apă se realizează la aproape 18 metri înălțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 de metri pe abruptul stâncos pe care se scurge.

Pe versantul stâng al Arieșului Mic se află o altă rezervație 

Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse în decursul timpului fac zona cu adevărat impresionantă. Apele din jur sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri și dau naștere la multe formațiuni calcaroase, unele spectaculoase. Localnicii confecționează din ele cruci care pot fi văzute lângă biserici sau răsfirate pe drum ori taie cărămizi cu ajutorul cărora își împrejmuiesc casele.

Cascada se află în comuna Vidra, sat Nemeși, pe Arieșul Mic, la confluență cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoiești – Avram Iancu. Pe versantul stâng al Arieșului Mic, pe partea opusă cascadei, se află o altă rezervație, paleontologică, ce atrage prin aspectul său nemaiîntâlnit. Este vorba despre o mulțime de formațiuni sub formă de melci, încrustate în piatră în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani.

Peste 30 de specii de moluște și-au lăsat amprenta aici pe o suprafață de 4,30 de hecatare, alătuindu-se astfel acest recif senonian. Accesul spre splendoarea naturii este semnalizat la marginea drumului județean, iar în zonă există pensiuni unde se poate obține cazare la prețuri modeste, potrivit Adevărul.