Comisia Europeană, cu „opțiunea nucleară” pe masă: care e mesajul trimis României
Comisia Europeană avertizează, din nou, Guvernul de la București. Se vorbește din nou despre activarea Articolului 7, așa-numita „opțiune nucleară”.
Primvicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a trimis o scrisoare oficialilor de la București. Destinatarii sunt președintele Klaus Iohannis, șefii Parlamentului și premierul Viorica Dăncilă.
Scrisoarea face referire la modificarea Codurilor Penale și e datată 10 mai. Executivul european avertizează că va declanșa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE. E cel de care sunt vizate Polonia și Ungaria și care poate duce, într-un final, la pierderea dreptului de vot în interiorul UE.
Ce transmite Comisia Europeană Guvernului de la București
În scrisoarea trimisă la București, CE avertizează că procedura preliminară de declanșare a Articolului 7 ar putea fi începută. Se va întâmpla acest lucru dacă modificările la Codurile Penale, așa cum au fost adoptate de Parlament, vor intra în vigoare.
„Cu fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a subliniat că paşii înapoi în ceea ce priveşte progresele înregistrate în ultimii ani au continuat. Problemele pe care le-am identificat şi recomandările emise pentru atenuarea acestor îngrijorări nu au fost remediate. A existat o lipsă de dorinţă similară în aplicarea recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia şi de Grupul Statelor Împotriva Corupţiei, din cadrul Consiliului Europei. Din nefericire, recentele evoluţii din România au agravat problemele existente în ceea ce priveşte respectarea statului de drept”.
Scrisoare Frans Timmermans
Primvicepreședintele CE insistă că s-au transmis o serie de avertismente către București și că linia roșie pe cale să fie încălcată.
„Comisia, la toate nivelurile, a cerut în mod repetat autorităţilor române o abordare constructivă, la întâlniri, prin scrisori, şi cu ocazia discuţiilor avute în ultimele şase luni. Din păcate, nu a fost urmată această cale. Amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală adoptate de Parlamentul României în 24 aprilie 2019, precum şi la legea specială anticorupţie se adaugă acestor îngrijorări”.
Scrisoare Frans Timmermans
Printre prevederile criticate de Comisia Europeană se numără reducerea termenelor de prescripţie, reducerea pedepselor pentru anumite infracţiuni comise de persoane aflate în funcţii publice – abuzul în serviciu, modificarea reglementărilor privind denunţurile în cazuri de luare de mită.
„Având în vedere aceste îngrijorări majore şi, în cazul în care îmbunătăţirile necesare nu sunt făcute într-un interval scurt de timp sau dacă vor fi făcute alte demersuri negative, cum ar fi promulgarea ultimelor modificări ale codurilor penale, Comisia va declanşa fără întârziere Rule of law Framework. Acest proces – care prevede instituirea unui dialog pentru a corecta punctele care provoacă îngrijorare şi a preveni activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene – va înlocui pentru un timp Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Criteriile şi recomandările relevante din MCV vor fi analizate în cadrul Rule of law Framework. Bineînţeles că România rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile MCV rămân deschise până când acestea sunt pe deplin îndeplinite şi într-un mod satisfăcător”.
Scrisoare Frans Timmermans
Modificarea Codurilor Penale a trecut de Parlament și a fost trimisă la președintele Klaus Iohannis spre promulgare. Șeful statului, însă, a decis să conteste la CCR modificările, iar o decizie a Curții este așteptată spre sfârșitul lunii mai.