Comisia de la Veneția critică justiția din România, dar PSD ”joacă în alt film”

de: Puiu Alexandru
23 10. 2018

Pe parcursul zilei de luni, 22 octombrie, Comisia de la Veneția a publicat două rapoarte referitoare la situația justiției din țara noastră. Au fost criticate dur modificările aduse codului penal și codului de procedură penală.

În urmă cu câteva luni, Comisia de la Veneția a fost sesizată pe marginea mai multor probleme legislative din România de către Adunarea Parlamentară a Comisiei Europei, la inițiativa celor din PNL. Pornind de la o analiză atentă a situației de la noi, Comisia a emis două rapoarte încărcate de recomandări pentru modificarea legilor justiției din România. În plus a recomandat un grad sporit de transparență a procesului legislativ din parlamentul țării noastre, o dezbatere mai largă și mai eficientă.

Deși constatările respective și recomandările provin de la niște persoane avizate, toate concluziile Comisiei de la Veneția sunt cu caracter consultativ. Ca urmare, un guvern malițios le poate ignora cu brio. Exact asta s-a și întâmplat. Oficialii PSD au emis un comunicat după publicara rapoartelor prin care au contrazis unul dintre sfaturile cele mai importante al Comisiei. Dragnea nu va renunța la Secția specială de investigare a magistraților, așa cum recomandă Comisia. Membrii partidului de guvernare au spus că vor ține cont în primul rând de deciziile Curții Constituționale.

Deși sunt consultative, avizele acestei comisii cântăresc destul de greu. Comisia de la Veneția a fost înființată în 1990, are 60 de state membre și se numește de fapt Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept. Comisia Europeană(CE) a transmis luni, după publicarea celor două opinii, că în analiza din raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României, din data de 13 noiembrie, se va ține cont și de aceste două avize.

„Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare. După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: <În timp ce vom continua să dialogăm cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Verificare și Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiției, Codurile penale și la Legile privind conflictul de interese și combaterea corupției nu țin cont de aceste preocupări>”, precizează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în răspunsul transmis la solicitarea Mediafax.

Cu alte cuvinte, Comisia Europeană recomandă în mod clar autorităților din România să țină cont de recomandările respective. Ține doar de coaliția PSD-ALDE să respecte aceste indicații sau să le ignore și să ne trezim cu o altă amendă plătită din banii statului și, implicit, ai contribuabililor.