Coliziune fără precedent între avioane de călători: consecințele accidentului din Frankfurt
Într-o manieră absolut șocantă, două avioane de pasageri s-au ciocnit pe aeroportul din Frankfurt. Evenimentul neobișnuit a făcut înconjurul lumii.
Când sunt în aer, avioanele au un sistem elaborat de radare pentru a monitoriza poziția celorlalte avioane aflate în zbor. În plus, comunicarea constantă cu turnurile de control ajută piloții să-și mențină culoarul de zbor și să evite orice coliziune. Din acest motiv, probabil că nu ai auzit niciodată că două avioane de călători să intre în coliziune.
În aer, evenimentul este tehnic imposibil. La sol însă, situația este cu totul alta. Când se află pe pista din aeroport, piloții primesc recomandări de la turnul de control dar, în practică, se bazează pe ceea ce văd pentru a evita un eventual accident. Cu alte cuvinte, deplasarea pe pistă este similară cea de pe autostradă, cu mențiunea că, în afara procesului efectiv de decolare sau aterizare, se desfășoară cu o viteză foarte lentă.
Chiar și în acest condiții, accidente se pot întâmpla. Cel mai recent eveniment neplăcut s-a petrecut pe aeroportul internațional din Frankfurt. Duminică după masă, două avioane de pasageri de mari dimensiuni s-au ciocnit în timp ce se aflau la sol. Este foarte probabil ca acesta să fie primul eveniment de asemenea natură de la construcția aeroportului.
Nicio persoană nu a fost rănită în urma coliziuni și nu a fost necesară intervenția unor mașini de salvare sau spitalizarea unui pasager, pilot sau alt membru al echipajului de zbor.
Coliziunea s-a petrecut între un Boeing 777 al Korean Air, imediat după ce acesta a aterizat, cu un Airbus al companiei Air Namibia. La momentul impactului, viteza era foarte mică pentru ambele aeronave. Chiar dacă nu s-au înregistrat victime, avioanele au fost reținute la sol pentru verificări tehnice detaliate. În urma primelor analiza, la Boeing s-a stricat un stabilizator orizontal, în timp ce la Airbus s-a defectat una dintre aripi.
Pentru a preveni astfel de evenimente pe viitor, autorităţile germane au iniţiat o anchetă în acest caz. Autoritatea germană pentru cercetarea accidentelor aeronautice (BFU) a confirmat că nicio persoană nu a fost rănită. „Datele aparaturii de bord vor fi analizate”, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei, citat de publicaţia Die Welt.