Codul Ocupațiilor, actualizat în 2021. Ce meserii vor dispărea, în timp ce unele noi le iau locul

Codul Ocupațiilor, actualizat în 2021. Ce meserii vor dispărea, în timp ce unele noi le iau locul
Codul Ocupatiilor, actualizat in 2021. Ce meserii vor disparea, in timp ce unele noi le iau locul

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, printr-un mesaj pe Facebook, ce vrea să facă în privința Codului Ocupațiilor. Deoarece COR conține foarte multe ocupații care nu mai există, politicianul spune că-l va actualiza. Iată ce meserii vor dispărea și care sunt alea noi.

Raluca Turcan, anunț despre Codul Ocupațiilor. Se întâmplă în 2021

Ministrul PNL-ist a precizat, recent, că își propune să actualizeze Codul Ocupațiilor din România (COR), întrucât acesta conține foarte multe ocupații care nu mai există, în timp ce unele ocupații de actualitate nu sunt incluse.

COR va fi actualizat

Potrivit Ralucăi Turcan, 189 de ocupații din COR nu se mai practică astăzi. Iar alte 1.787 existente în Clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO) nu se regăsesc în Codul Ocupațiilor din România.

„Am discutat astăzi cu reprezentanții a 7 mari companii din România și ai Confederației Patronale «Concordia», care oferă împreună aproape 400.000 de locuri de muncă, despre finalizarea demersurilor de actualizare a Codul ocupațiilor din România, proiect care a presupus, în ultimele luni, mai multe sesiuni de lucru cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Atât în cadrul discuției de astăzi, cât și cu alte ocazii, angajatorii au confirmat faptul că, în formula de acum, Codul ocupațiilor este cu mult depășit de realitatea din piață, mai ales odată cu dezvoltarea accelerată a domeniului IT și cerințele de digitalizare și tehnologizare existente în majoritatea sectoarelor de activitate.

Vrem ca modificările pe care le realizăm acum să includă toate «meseriile viitorului» și, mai mult, ne-am propus să simplificăm procedurile prin care angajatorii pot solicita introducerea unei noi ocupații în COR, tocmai pentru ca actualizarea acestuia să nu mai fie în contratimp cu realitatea de pe piața muncii”, a precizat ministrul Raluca Turcan într-o postare pe internet.

Ce meserii vor fi eliminate din COR. Ministrul Muncii a spus-o clar

Potrivit propunerilor venite din partea Ralucăi Turcan, printre ocupațiile care urmează să fie scoase din Codul Ocupațiilor din România se numără:

  • ceruitor de piastrine pentru acordeoane
  • filator corzi pentru piane
  • legător de păr
  • meșteșugar cenușeritor
  • scuturător
  • aburitor plută.

Care sunt meseriile viitorului

În locul celor vechi urmează să fie introduse în COR ocupații de actualitate, precum arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relația cu investitorii, expert în securitate cibernetică.

Românii care doresc să formuleze propuneri privind actualizarea ocupațiilor sau doresc să primească sprijin pentru a include o nouă ocupație în COR au la dispoziție și adresa de email ocupatii@mmuncii.gov.ro. Aceasta este gestionată de direcția specializată din Ministerul Muncii, a mai precizat Turcan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI