Codul Muncii a fost modificat! Ce vor fi obligați să facă patronii pentru angajați
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede modificarea Codului Muncii în sensul ca angajatorii să poată fi sancționați contravențional dacă le cer angajaților să muncească suplimentar în afara normelor legale. Amenzile pornesc de la 1.500 de lei și pot ajunge la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.
Amenzi pentru patronii care obligă angajații să muncească suplimentar în afara normelor legale
Legea actuală prevede că angajatorii pot fi sancționați cu amenzi de 3.000 de lei indiferent de numărul angajaților care prestează ore suplimentare. Pentru a reglementa mai bine acest tip de activitate, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede amenzi pentru fiecare persoană identificată că muncește în afara orelor de program în condiții nelegale, iar amenzile vor fi suportate de către patroni.
Amenzile pornesc de la 1.500 de lei și ajung la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Inițiatorii proiectului susțin că orele suplimentare afectează sănătatea și viața de familie a salariaților și unii dintre ei ajung în cele din urmă să se sinucidă. Documentul va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis, iar după promulgare va fi publicat în Monitorul Oficial.
Codul Muncii prevede că munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară și nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
În cazul în care angajații prestează ore suplimentare de muncă, trebuie să primească ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice. În cazul în care compensarea nu este posibilă, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentară poate fi negociat între patroni și angajați în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.