Cod Rutier, în România. Cum poți evita amenda maximă, dacă te oprește poliția
Modificările aduse Codului Rutier au început să se aplice din 12 octombrie 2019 și au restricții suplimentare care-i includ atât pe șoferi, cât și pe bicicliști sau utilizatori de trotinetă. Folosirea telefonului e, însă, de departe, cea mai tare chestie!
Telefon la volan? Nu!
Dacă ții telefonul în mână (nu contează că vorbești sau nu la el), ți-ai luat-o! Folosirea telefonului în timpul deplasării se încadrează la clasa a treia de sancțiuni și se pedepsește astfel:
„Constituie contravenție ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video’.
Cad sub influența acestei sancțiuni și vechiculele mari – autobuze, tramvaie. Atât șoferii cât și bicicliștii, trotinetiștii sau orice alt conducător auto sunt pasibili de această pedeapsă. Folosirea aplicațiilor Waze, Google Maps sau a altora de altă natură e permisă atâta vreme cât vehiculul staționează.
Alte contravenții. Clasa a IV-a e cea mai afectată
Aceste contravenții se sancționează cu sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Se consideră greșeli foarte grave lipsa ITP-ului, condusul în stare de ebrietate, mersul în contrasens pe autostradă, depășirea pe linie continuă.
Alte greșeli: gesturile obscene, aruncarea gunoiului din mașină în natură, noroiul de pe roți, ținerea animalelor de companie în alte locuri decât pe bancheta din spate, neadaptarea anvelopelor la condițiile de climă, neîncadrarea sistemului antifurt în parametrii legii (dacă-ți montezi un sistem antifurt sonor care depășește un minut, iar intensitatea semnalului depășește pragul fonic), iar, constituie contravenție și se sancționează conform legii.
Foliile auto trebuie să fie conform legii, numerele de înmatriculare trebuie să fie montate la locul lor pe mașină, staționarea pe autostradă trebuie să se facă doar în locurile special amenajate. Forțarea semaforului este, de asemenea, una dintre cele mai frecvent întâlnite greșeli, iar polițiștii nu mai au de gând să fie îngăduitori.