Cod Rutier 2024, bolile care te pot lăsa fără carnetul de conducere. Lista actualizată

de: Anca Lupescu
14 02. 2024

În conformitate cu prevederile legislative actuale, aptitudinile fizice și mentale ale șoferilor sunt criterii esențiale pentru obținerea și menținerea permisului auto. Cod Rutier 2024 prevede clar că atât depresia, cât și o serie de alte afecțiuni medicale pot pune în pericol aceste aptitudini și, în consecință, pot duce la suspendarea sau refuzul eliberării permisului de conducere.

Ce boli sunt incompatibile cu deținerea unui permis auto

Persoanele diagnosticate cu afecțiuni precum scleroza multiplă, boala Parkinson sau demență sunt acum incapabile să conducă vehicule și le este interzis să dețină un permis auto.

Vezi și: Locul unde trebuie să așezi semnele de începător la mașină. Cei mai mulți au greșit până acum

Autoritățile au luat măsuri și în privința altor boli precum epilepsia, vertijul, bolile de inimă sau diabetul, interzicând posesorilor de astfel de afecțiuni să urce la volan.

În unele cazuri excepționale, permisele de conducere pot fi acordate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, numai după ce acestea au fost tratate și sub rezerva obținerii unui aviz medical specializat.

Cod Rutier 2024 – persoanele cu aceste boli nu au voie să aibă carnet de șofer

Afecțiunile respiratorii, insuficiența renală gravă și alte probleme de sănătate reprezintă alte motive pentru care un individ ar putea pierde dreptul de a conduce.

De asemenea, tulburările psihice, dependența de substanțe sau alcool, precum și problemele auditive sau vizuale pot influența capacitatea de a conduce și, în consecință, pot duce la suspendarea permisului auto.

Printre afecțiunile care necesită o atenție deosebită se numără și depresia, care poate indirect conduce la pierderea permisului de conducere.

Vezi și: Cod rutier 2024. În ce situații ți se poate anula permisul de conducere 

Tratamentele pentru această afecțiune conțin adesea substanțe cu efecte psihoactive sau psihotrope, ceea ce poate afecta capacitatea șoferului de a conduce în condiții de siguranță.

Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni drastice, inclusiv suspendarea automată a dreptului de a conduce și chiar pedepse cu închisoarea pentru cei care conduc sub influența substanțelor psihoactive.

Vezi și: Schimbări Cod Rutier 2024: permis valabil doar 5 ani pentru acești români. Cine va trebuie să-și schimbe carnetul după 15 ani

Respectarea normelor legale și a recomandărilor medicale este esențială pentru a asigura că doar șoferii cu aptitudini fizice și mentale adecvate se află la volanul vehiculelor pe drumurile publice.