Cod rutier 2022. Greșeala banală pentru care toți șoferii sunt amendați cu până la 3.000 de lei

de: Ana Chivu
03 01. 2022

Șoferii trebuie să ia acest lucru la cunoștință! Codul Rutier indică faptul că o greșeală banală îi poate mustra pe conducătorii auto cu până la 3.000 de lei. Mulți dintre cei aflați pe carosabil fac asta. Cei care conduc în orașele mari trebuie să fie mai îngrijorați.

Cod Rutier 2022: amendă pentru șoferii care fac această greșeală banală

Șoferii au parte de noi reguli mai aspre în anul acesta. Mai exact, sancționarea agresivității va fi cu siguranță o bătaie de cap în plus pentru conducătorii auto grăbiți și pentru autorități. Aceasta nu este singura propunere care vizează modificarea Codului Rutier în Noul An, dar este de departe cea care a generat cele mai multe și cele mai grave accidente în 2021.

Proiectul de lege este încă în dezbatere și urmează procedurile de adoptare. Mulți dintre conducătorii auto se pierd cu firea din cauza aglomerației, diverselor probleme personale sau probleme din trafic.

Acest lucru duce la un comportament agresiv la volan care ar putea costa foarte mult. Conform autorităților, propunerile au toate șansele să treacă mai departe. Cei care nu se conformează ar putea fi sancționați cu 3.000 de lei, arată observatorulph.ro.

Prima zi a lui 2022 aduce și alte modificări din punct de vedere legislativ. Noile prevederi care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie arată interdicția de obținere a unui permis de conducere pentru cei care nu au terminat cel puțin 10 clase.

Alte detalii

-Ce este considerat agresiv?

  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;
  • circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia ori în lateral, pentru a intimida șoferul acestuia;
  • pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;
  • conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;
  • mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;
  • întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti, arată Codul Rutier.

”În prezent, legislația din domeniul circulației pe drumurile publice nu definește expres comportamentul neadecvat în trafic al unui conducător de vehicul, care poate influența siguranța circulației, poate pune în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor sau poate aduce prejudicii proprietății publice ori private”, explică inițiatorii în nota de fundamentare.