Cod rutier 2021. Vești proaste pentru șoferii români cu permisul suspendat
Vești proaste pentru șoferii care au permisul suspendat. Decizia vine de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cod rutier 2021. Vești proaste pentru șoferii români cu permisul suspendat
În cazul în care ți-a fost suspendat permisul de conducere, trebuie să știi că judecătorul nu mai poate reduce perioada în care ai rămas fără permis. Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar perioada prevăzută de lege nu mai poate fi modificată.
În funcție de motivul pentru care carnetul de conducere ți-a fost suspendat, perioada poate varia între 30, 60 sau 90 de zile.
Pedeapsa stabilită de polițist nu poate fi redusă de către un judecător în instanță, a decis ÎCCJ prin Recurs în Interesul Legii.
Judecătorul va putea doar să anuleze sancțiunea în instanță. În anumite conducții, doar șeful Poliției Rutiere va putea reduce perioada de suspendare a carnetului.
Iată ce scrie în lege:
Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
- depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
- neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
- neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;
- nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
- nerespectarea regulilor privind depășirea;
- nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu;
- neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2);
- folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.
Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
- nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
- nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
- nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
- circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.