Cod Rutier 2021. Șoferii scapă de amenzi. Ce sancțiuni nu se vor mai aplica

Cod Rutier: șoferii scapă de amenzi în 2021

Cod Rutier 2021: șoferii scapă anul acesta de o serie de amenzi usturătoare. Autoritățile au descoperit că asigurarea auto, obligatorie până acum în format tipărit, poate să fie prezentată către polițiști chiar și de pe telefon sau de pe o tabletă ori chiar poate fi căutată în baza de date a Poliției, așa încât s-a eliminat dovada RCA în format fizic. De asemenea, nici telefoanele mobile nu mai sunt interzise la volan, după ce în 2019 au fost complet nepermise.

Șoferii și-au revendicat liniștea și telefoanele. Potrivit codului rutier 2021, unele obligații din 2019 nu mai sunt valabile și în acest an

Norma ASF 36/2020, care a apărut în Monitorul Oficial în septembrie 2020 și a intrat în vigoare tot în acea lună, a modificat Norma ASF 20-2017 astfel încât dovada asigurării RCA să poată fi făcută inclusiv cu contractul de asigurare, nu numai cu polița de asigurare. Ambele acte au putut fi prezentate din acea lună în format tipărit sau în format electronic.

De asemenea, din noua normă reieșea că, în lipsa acestor acte, existența asigurării RCA putea fi verificată de autorități direct în baza lor de date. Cu toate acestea, mulți șoferi au primit amenzi în continuare în lipsa dovezii de asigurare în format tipărit. Anul acesta, însă, se anunță că practica va fi pe același palier cu legea.

Așadar, conducătorii auto pot dovedi acum existența unei asigurări RCA și prin prezentarea contractului sau poliței de asigurare în format electronic ori chiar prin verificarea direct în baza de date gestionată de autorități.

Mai mult, aceștia scapă de sancțiuni și dacă folosesc telefoanele mobile în timpul deplasării pe drumurile publice, dacă utilizează funcția hands free. Trebuie amintit că, în 2020, autoritățile au îndreptat o scăpare apărută odată cu introducerea unei prevederi în Codul rutier, în 2019, care nu făcea nicio excepție de la folosirea telefonului mobil în timpul condusului. Practic, acesta fusese atunci total interzis, inclusiv dacă se apela la funcția hands free.

Polițiștii nu mai dau amenzi, ci doar avertismente

După înghețarea salariilor, polițiștii nu mai aplică legea. Patru Sindicate din Poliție au semnat un document înaintat către ministrul Lucian Bode, prin care refuză să mai aplice sancțiuni contravenționale, ci doar avertismente scrise sau verbale, fiind o formă de protest în urma blocării salariilor.

„Dacă guvernanții nu doresc să aplice legea, că aceasta este principala noastră problemă: să nu ne înghețe salariile și să îi ajungem din urmă pe ceilalți bugetari. Dacă nu suntem înțeleși, am hotărât să recurgem și la alte forme de protest. De exemplu, nu vom mai da amenzi, vom aplica doar avertismente acolo unde este cazul”, a explica Bogdan Tudose, vicepreședintre Sindicatul ”Diamantul”, într-un interviu pentru Somax TV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI