Cod Rutier 2021. Ce se întâmplă cu contestarea amenzilor. Vești proaste pentru toți șoferii români
Cod Rutier 2021. În 2019 în Senatul României era aprobată o modifcare a legii cu privire la contestarea amenzilor. Ulterior proiectul de modificare al acestei legi a fost respins în Parlament. Reglemetările propuse prin modificarea din 2019 permitea șoferilor contestarea amenzilor în localitatea de domiciliu.
Cod Rutier 2021. Șoferii vor conteta amenzile în localitățile pe raza de competență
Modificarea din 2019 și respinsă de curând în Parlament, permitea șoferilor să conteste amenzile de circulație în județul de domiciliu. Termenul era același, de 15 zile de la data primirii amenzii. Odată cu respingerea acesteia șoferii nu vor mai putea face acest lucru.
”Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se precizează în document, potrivit avocatnet.ro.
Noile norme prevăd ca amenzile de circulație să fie contestate pe raza de competență unde a fost constatată fapta. Cu alte cuvinte, dacă ați primit amenda în județul Maramureș, și nu locuiți acolo, va trebui să depuneți contestația în Maramureș.
Noul Cod Rutier interzice iconiţe, odorizante sau roviniete pe parbriz
O altă măsură nouă, prevăzută în noul Cod Rutier 2021, este interzicerea lipirii de iconițe, roviniete sau odorizante pe parbrizul mașinii. În cazul în care se încalcă această măsură se aplică o amendă și puncte de amendă. Amenda intră în categoria a IV de sancțiuni.
Sancțiunile aplicate, conform categoriei IV, sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte-amendă și plata unei amenzi cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei. Nu de puține ori am putut observa în trafic parbrizele mașinilor pline de odorizante, iconițe sau chiar roviniete amplasate greșit. Noua măsură vine să-i determine pe șoferi să-și țină cât mai curat posibil parbrizele, tocmai în ideea de a nu optura vizibilitatea în timpul deplasării.
În acest caz noile măsuri sunt cât se poate de clare, amplasarea acestora în locurile unde ar putea perturba vizibilitatea fiind interzie. Conform legii sunt elemente ce pot fi sancționate contravențional, conform noului Cod Rutier 2021. În aceleași noi măsuri se mai pedepesește cu amendă tratarea chimică a geamurilor laterale, sau a lunetei.
Conform modificărilor acest gen de acțiuni sunt penalizate cu amenzi de până la 2.900 de lei. Amenda se aplică și în cazul lipirii foliilor închise la culoare pe parbrizul autoturismului. Noile reglementări sunt încadrate în diferitele categorii de sancțiuni, mare lor majoritate având și sume mari de penalizare. Așa că mare atenție în trafic și respectați legea.