Cod rutier 2020. Amendă pe loc chiar și de mii de lei dacă faci asta mașinii tale

de: Ștefan R. Apostol
28 10. 2020

În România, și nu numai, există șoferi pasionați de mașinile lor. Nu de puține ori își montează dispozitive în plus pe mașină. Conform noului Cod Rutier 2020, aceste dispozitive nu mai sunt permise, mai ales dacă sunt neomologate.

Dispozitivele neomologate pot fi adevărate pericole

Nu de puține ori ne-am dorit ca mașina personală să arate într-un anumit fel, să aibă anumite faruri, mai puternice, și alte astfel de dispozitive. Din păcate, majoritatea acestor dispozitive, dacă sunt neomologate, sunt interzise și pot genera amenzi. Luminile cu  LED sunt noua tehnologie a farurilor dezvoltată în ultimii ani. Ca o nouă tehnologie, are atât avantaje, cât și dezavantaje. Noi o să vă aratăm dezavantajele și ce atrag după sine montajul unor astfel de lumini puternice.

Dispozitive neomologate vă lasă fără permis

Dezavantaje la dispozitive cu lumini LED

  1. Preț ridicat.
  2. Instabilitate LED. Ca dispozitiv semiconductor, fluxul luminos, lungimea de undă și durata de viață a LED-urilor sunt susceptibile la influența temperaturii, spre deosebire de becurile incandescente stabile. Această caracteristică provoacă mari dificultăți pentru lumina LED-ului auto.
  3. Deși LED-ul are o durată lungă de viață, există o mulțime de lumini LED integrate în faruri, durata de viață a combinației poate să nu fie foarte lungă. În plus, calitatea LED-urilor interne variază foarte mult și există unele lumini LED cu fenomenul luminilor moarte.

 

Alte dispozitive care pot atrage amenzi destul de mari, sunt dispozitive sonore necorespunzătoare, și chiar semnalele luminoase și audio asemănătoare celor folosite de poliție, sau alte organe de control.

Amendă pe loc chiar și de mii de lei dacă montezi dispozitive neomologate

Toate aceste dispozitive nu sunt omologate de către RAR, astfel că dacă sunt regăsite pe mașina ta, pot atrage sancțiuni aspre din partea polițiștilor. Conform noului Cod Rutier montarea acestora constituie contravenție și va fi sancționată cu amendă prevazută în clasa a III-a de sancțiuni. Cuantumul amenzii este între 870 și 1,160 de lei și între 6 și 8 punct de amdneă. În afară de amendă și puncte, organele de poliție rutieră au dreptul să-ți rețină certificaul de înmatriculare.

Ca să recuperezi actele mașinii va trebui să mergi la un centru de omologare acreditat pentru a face reomologarea. Odată reomologată mașina, se vor accepta dispozitivele montate pe aceasta. De menționat că și în cazul montării unor roți neomologate, cu dimenisunea mai mare decât cea standard, riști de asemnea amenzi. În acest caz cuantumul este între 580 si 725 de lei, și reținerea certificatului de înmatriculare a mașinii. Așa că mare grijă ce montați pe mașină.