Cod Rutier 2019. Ce condiții trebuie să respecte cei care au permis, pentru a circula cu mașina pe drumurile publice
O serie de condiții de bază sunt impuse de către autorități celor care își doresc să obțină permisul de conducere. După ce, în final, și-au văzut visul cu ochii, oamenii trebuie să treacă prin filtrul gândirii alte și alte condiții pentru a circula cu mașina pe drumurile publice. Despre ce este vorba?
Condiții de respectat pentru cei cu permis, pentru a circula cu mașina pe drumurile publice
Vârsta minimă de a putea conduce un automobil este de 16 ani. Încercarea de a-ți lua permisul este presărată cu o serie de condiții de bază impuse de către autorități, căci mersul pe șosele nu este o glumă. După ce visul ți s-a împlinit, iar permisul îți stă acum bine în portofel, trebuie să știi că mai ai de memorat alte condiții pe care să le respecți pentru a circula în voie pe drumurile publice.
În Codul rutier (legislația actuală) art. 7 arată că orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și utilizarea conform destinației. Art. 8 arată că fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate, pentru a putea fi conduse pe drumurile publice, notează chestionare.auto15.ro
Cod Rutier 2019 art. 9
- Pentru a fi înmatriculate, înregistrate sau admise în circulaţie, autovehiculele şi tractoarele agricole sau forestiere, remorcile şi tramvaiele trebuie să fie omologate în condiţiile legii.
- Categoriile de vehicule care pot fi admise în circulaţie fără a fi omologate se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, cu avizul Ministerului Administraţiei şi Internelor – Inspectoratul General al Poliţiei Române, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
- Documentul care atestă omologarea este cartea de identitate a vehiculului, eliberată în condiţiile legii.
- Pentru a fi menţinute în circulaţie, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepţia maşinilor autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depăşeşte 25 km/h, a autovehiculelor cu şenile, a tramvaielor şi a vehiculelor cu tracţiune animală, se supun inspecţiei tehnice periodice, conform legislaţiei în vigoare.
- Inspecţia tehnică periodică se efectuează în staţii autorizate, conform legislaţiei în vigoare.
- Pentru autovehiculele şi tractoarele agricole sau forestiere aparţinând instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, inspecţia tehnică periodică se poate efectua şi în staţii proprii, autorizate potrivit legii.