Cod rutier 2019. Ce amendă riscă șoferii, dacă nu au anvelope de iarnă. Poliția Română tocmai a făcut anunțul

de: Ana Chivu
30 10. 2019

Poliția Română a făcut anunțul important pentru șoferi! Datorită vortexului polar, schimbarea dintre sezoane pare din ce în ce mai mare. În acest context, dacă perioada rece se apropie cu pași repezi, șoferii trebuie deja să aibă anvelope de iarnă în dotare.

Cod Rutier 2019. Ce amendă riști, dacă nu ai anvelope de iarnă?

Poliția Română a postat, pe o rețea de socializare, un mesaj dedicat conducătorilor auto. Dat fiind faptul că sezonul rece își intră în drepturi serios, șoferii trebuie să aibă la purtător noile schimbări aferente vremii reci. Anvelopele sunt printre primele griji ale conducătorilor auto de acum. Un calcul mic înfăptuit tocmai de oamenii legii arată că ieși mai ieftin dacă deții așa ceva, decât dacă nu ai avea și ar trebui să suporți o amendă de proporții. 

„Un set de 4 cauciucuri pentru iarnă, poate ajunge la aproximativ 1000 de lei, dacă ne rezumăm la dimensiunile R15-R16. Partea interesantă este că amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie „încălțat” cu anvelopele potrivite se sancționează cu amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Cum crezi că ieși mai câștigat? Vă zicem noi…cauciucuri de iarnă și nici nu rămâi înțepenit în zăpadă”
Poliția Română

Cod Rutier 2019. Ce amendă primesc șoferii care nu dețin anvelope de iarnă?

„Șoferii trebuie să ştie câteva secrete”

Petru Cruceanu, reprezentant vulcanizare: Clienţii au început să vină din timp. Au venit de acum două săptămâni. Ei au început să îşi facă programări online pentru a economisi timp. Avem programări inclusiv până în noiembrie. E o uimire şi pentru noi. Anul trecut, pe vremea asta, era gol la vulcanizări.

Șofer: De o săptămână am făcut programarea online, pe site-ul lor. Pentru a evita să fie păcăliţi sau să circule cu anvelope neconforme, şoferii trebuie să ştie câteva secrete.

Reprezentant vulcanizare: Clienţii trebuie să fie foarte atenţi la etichetă. Aici avem aderenţa, consumul şi numărul de decibeli. Dimensiunea este foarte importantă pentru o maşină. O găsim în cartea tehnică a maşinii sau pe stâlp. Şi un lucru foarte important trebuie să aibă M+S şi fulgul. Asta e specificul anvelopelor de iarnă. Uzura, avem aici inscripţia, limitatorul din interiorul anvelopei. Când a ajuns aici, anvelopa nu mai este bună. Când depăşeşte 3,6 mm, anvelopa trebuie schimbată. (Sursa: digi24.ro)